Gepubliceerd op:
10
mei
2019

Nieuwbakken hoofdverpleegkundige Yasmina Zahnoun vertelt over haar werk als verpleegkundige en daarna hoofdverpleegkundige in woonzorgcentrum Hof van Egmont.

Wanneer ben je gestart bij Hof van Egmont?

Het is eigenlijk heel snel gegaan. Ik ben gestart als verpleegkundige in juni 2018 en ben in maart 2019 hoofdverpleegkundige geworden van diezelfde afdeling. Ik ben ooit begonnen als logistiek medewerker en heb de afgelopen jaren heel veel gestudeerd. Gedurende 8 jaar heb ik zelfs voltijds gewerkt en voltijds gestudeerd. Uiteindelijk had ik mijn diploma als bachelor verpleegkundige gevolgd door een banaba Spoed en Intensieve zorgen. Na 7 jaar werken bij een afdeling intensieve zorgen, wou ik terug naar mijn oorspronkelijke liefde, personen met dementie.

Hoe kwam je bij Zorgbedrijf Rivierenland terecht?

Ik kende het eigenlijk niet maar heb gereageerd op een vacature. De informatie die ik vond sprak me aan. Bovendien wilde ik graag ooit hoofdverpleegkundige worden en hier waren er doorgroeimogelijkheden. Daarnaast zijn de voordelen hier ook niet mis. Je krijgt je volledige treinabonnement terug, maaltijdcheques en ik heb mijn anciënniteit volledig meegekregen, ook mijn jaar als zorgkundige. Dat laatst vond ik zeer belangrijk omdat ik toch heel wat moeite heb moeten doen om hier te staan.

Had je verwacht van nu al hoofdverpleegkundige te zijn?

Het is wel iets sneller gegaan dan verwacht. Ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn doel. In september ben ik gestart met een kaderopleiding (tegelijk met een postgraduaat geriatrie) waarvan ik nog één jaar moet afronden. Toen in november de vacature werd gepubliceerd voor een hoofdverpleegkundige van mijn afdeling, heb ik de sprong gewaagd. Het was voor mij een goed moment. Ik had net genoeg tijd gehad om me in te werken en het was nog niet te raar om ineens leidinggevende te zijn van collega’s. Het is wel fijn dat je hier de ruimte krijgt om te studeren en dat je dan ook effectief de mogelijkheid krijgt om er iets mee te doen.

Hoe krijg je het studeren en werken rond?

Ik kan goed organiseren en dat is wel nodig als je 8 jaar voltijds werkt en voltijds studeert. Als hoofdverpleegkundige werk ik ook weer voltijds omdat ik wel voldoende op de dienst aanwezig wil zijn. Doordat ik ook vormingsverlof krijg, is het haalbaar om zo alles te plannen.

Wat vind je zo fijn aan het werken met mensen met dementie?

Geen dag is hetzelfde. Ook al ken je de bewoners door en door, elke bewoner is anders. Je hebt ook een andere band met die bewoners, een meer gevoelsmatige band, het is een ander niveau dan de pure mondelinge communicatie. Het is een andere manier van zorg verlenen: soms ben je de moeder, de dochter of de zus maar je betekent veel voor deze mensen. Ik heb het gevoel dat je meer betekent dan voor mensen die het wel kunnen vragen. Bij deze bewoners weet je wat ze nodig hebben op basis van hun manier van doen.

12 mei is het dag van de verpleegkundige. We denken altijd direct aan de ziekenhuisverpleegkundige, de verpleegkundige in het woonzorgcentrum is minder bekend. Wat is volgens jou de meerwaarde van job als verpleegkundige in het woonzorgcentrum?

Bij een gedragsverandering kan je meer de link leggen naar het fysische. Samen met de zorgkundigen zie je in de dagdagelijkse verzorging dingen gebeuren waardoor je oplossingen kan vinden. Eén van de bewoners wilde bijvoorbeeld niet eten, ze vermagerde hard en stootte het eten van haar af. Tot iemand opmerkte dat mevrouw altijd naar haar gezicht greep als ze het eten wegduwde. Toen werd duidelijk dat mevrouw tandpijn had. Andere bewoners kunnen zoiets zeggen maar bewoners met dementie krijgen het niet zo gemakkelijk gezegd en doordat je als zorgverlener dag in dag uit voor hen zorgt, kan je die dingen oppikken

Je hebt ook in ziekenhuizen gewerkt. Wat is voor jou bijzonder in het woonzorgcentrum?

Als verpleegkundige  heb je in het woonzorgcentrum heel veel verantwoordelijkheid. Je volgt de medicatie op, hebt contact met de artsen en hebt de nodige kennis om uitleg te geven aan familie over wat er gebeurt met de bewoner. Je kan helpen om dingen te plaatsen in het ziektebeeld van dementie, iets wat zij zelf niet altijd kunnen. Dat is eigenlijk het leukste aan de job, die rechtstreekse contacten met bewoner en familie. Je hebt eigenlijk een heel grote familie met heel veel oma’s en opa’s. Eén van de bewoners vindt het bijvoorbeeld fijn dat ik haar haren vlecht. En dat blijf ik nu ook doen. Bewoners komen ook soms bij mij in de bureau zitten, gewoon om te kijken.

Samen met het team ben je eigenlijk de ‘advocaat’ van de bewoners. Je doet niet louter uitvoerend werk, je denkt mee na over wat de beste optie/beslissing is voor deze bewoner. In tegenstelling tot gewone afdelingen in het ziekenhuis waar je altijd een dokter moet bellen. Je kan in de totaalzorg van de bewoner heel wat van jezelf steken.

De bewoners geven ook heel veel liefde, warmte en dankbaarheid terug. Je betekent iets voor de mensen en zij vergeten dat niet. Het kan een rotdag geweest zijn omdat er bijvoorbeeld te weinig personeel was maar je gaat altijd naar huis met het gevoel dat je toch iets betekend hebt voor die bewoners.

 

Benieuwd geworden naar onze jobs? Bekijk onze vacatures!