Gepubliceerd op:
7
januari
2021

Evi Bercx startte eind oktober, in volle coronaperiode, als nieuwe verantwoordelijke van kinderdagverblijf Klein Begijnhof. Ze vertelde ons hoe deze nieuwe start verlopen is.

Wie is Evi?

Ik ben 37 jaar, woon in Beerzel (Putte), ben getrouwd en heb een dochter van 9 jaar. 14 jaar lang was ik verantwoordelijke van de buitenschoolse kinderopvang in Duffel. In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met zelfontwikkeling. Zo volgde ik bijvoorbeeld een cursus styliste en houten speelgoedmaker.

Hoe was het om te solliciteren tijdens de coronaperiode?

Mijn sollicitatieprocedure viel net in de zomer, toen de maatregelen ietsje soepeler waren en ik dus nog fysiek in Mechelen op gesprek mocht komen. Ik kreeg een ontsmette laptop om mijn testen op te maken en tijdens het gesprek zaten we op voldoende afstand van elkaar.

Hoe heeft corona jouw start beïnvloed?

Voor mijn job moet ik specifiek ter plaatse zijn. Natuurlijk zijn er ook dagen geweest waarop ik thuiswerk, om wat te kunnen doorwerken. Maar de grootste invloed is toch wel dat ik externe partners en collega’s, waar ik anders nauw mee samenwerk, niet fysiek kan ontmoeten. Mijn medewerkers waaraan ik leiding geef, en de ouders van de kinderen zie ik wel, maar met mondmasker is dat toch een beetje anders.

Tijdens een van mijn eerste teamvergaderingen kreeg ik bijvoorbeeld de vraag of ik niet even mijn mondmasker kon afzetten. Gewoon zodat mijn medewerkers mijn gezicht toch eens konden zien.

Welke invloed heeft corona in je job?

Er zijn een pak extra maatregelen die we moeten opvolgen, maar dat werd snel “het nieuwe normaal”. Handen wassen, afstand houden en het dragen van mondmaskers. De kinderen dragen uiteraard geen mondmasker, de ouders en medewerkers wel.

De grootste corona-aanpassing was ons beleid rond zieke kindjes. Die worden nu veel sneller naar huis gestuurd, daar moeten we een pak strenger in zijn en dat is niet altijd makkelijk. Baby’s en peuters zitten al snel eens te snotteren en voor sommige ouders is het niet altijd evident om hun kindje te komen halen.

De dagelijkse handelingen en onze manier van werken zijn eigenlijk quasi hetzelfde gebleven. Het enige jammere is dat we nu niet mogen gaan wandelen met de kinderen. Gelukkig hebben we wel een fantastische buitenspeelplaats.

Welke invloed heeft het dragen van mondmaskers op de ontwikkeling van jonge kinderen?

Vooral bij peuters is dat mondmasker een probleem. Zij zitten net in de fase dat ze leren praten en zo’n mondmasker belemmert hen om onze monden te zien. En dat hebben ze net nodig om te leren spreken. Daarom adviseert Kind & Gezin om op momenten dat je voldoende afstand kan houden binnen je eigen groep, je mondmasker toch af te zetten naar de kinderen toe.

De baby’s zijn het gewoon om mondmaskers te zien.

Zijn er bij jullie al besmettingen geweest?

Eigenlijk is dat al heel goed meegevallen. Sinds ik aan het werk ben, is er van de begeleiding nog niemand besmet geweest. Hopelijk blijft dit zo!

Had je iemand om je te begeleiden tijdens je opstart?

Ik had wel wat hulp van de collega's van de andere kinderdagverblijven, vaak was dit wel telefonisch of via mail. Het was toch wel een beetje zoeken hoe alles in elkaar zat, gezien de vorige verantwoordelijke van het kinderdagverblijf al een tijdje weg was. Gelukkig kende ik de inhoud van de functie al goed door mijn vorige job, waardoor ik er redelijk snel ben ingerold.

Heb je tips voor andere collega’s die starten in corona?

Ga op zoek naar manieren om je collega’s ook naast het werkveld te leren kennen. Ik vond dat best moeilijk omdat er nu geen gezamenlijke, gezellige lunchpauzes zijn. Daarom heb ik een vriendenboekje gemaakt, zoals vroeger, om toch wat meer over hen te weten te komen. En dat werkt wel om de gesprekken op gang te brengen en te ontdekken hoe mijn medewerkers in elkaar zitten. :)