Gepubliceerd op:
1
september
2021

Vandaag schakelen onze 3 kinderdagverblijven over op recycleerbare luiers door een samenwerking met Woosh. Zo dragen we ons steentje bij aan de planeet én zorgen voor blije kindjes en medewerkers. Lees hier de getuigenis van kinderbegeleidster Diane.

Diane Verbeeck is al meer dan 30 jaar kinderbegeleidster. Dagelijks krijgt ze te maken met luierafval, wat zorgt voor een enorme CO₂-uitstoot en het verlies van grondstoffen. Maar daar heeft start-up Woosh een oplossing voor. Woosh haalt gebruikte luiers op en levert propere, gerecycleerde luiers. Zo zetten ze de eerste stap naar luierrecyclage in België. In de 3 kinderdagverblijven van Zorgbedrijf Rivierenland werd daarom een pilootproject opgezet en Diane testte in Klein Begijnhof de service mee uit.

Hoe verliep de service van Woosh?

Eigenlijk verliep dat zeer vlot. De propere luiers werden aan de deur geleverd. En op de binnenplaats kwam een bak te staan om de vuile luiers in te doen. Dat bespaart ruimte in onze afvalcontainer. De bakken worden ook opgehaald en gewisseld door Woosh, dus ik neem aan dat deze altijd gereinigd worden. Je wil niet weten welke geur er soms uit die afvalcontainer komt 😉. Er viel alvast een last van onze schouders, omdat we zelf niet voor luiers en het afval moeten zorgen. Onze verantwoordelijke Evi was meteen enthousiast, en ook van mijn collega’s hoorde ik alleen positieve commentaren.

Hoe was het om met de luiers zelf te werken?

Het was gemakkelijk om alle luiers van één stapel te halen. Elk kind heeft namelijk een eigen kastje waar luiers en andere, persoonlijke spullen in liggen. Telkens als we kindjes verschonen, moeten we dus in alle persoonlijke kastjes kijken. Als er dan geen luiers meer waren, namen we eentje van een stapel reserve luiers die we zelf kochten. En een hoop luiers neemt wel wat plaats in. Een heel gedoe dus. Nu hebben we één plek voor alle luiers en komt er extra ruimte vrij in de kastjes. En we moeten niet de voorraad luiers in het oog houden. Ik zie er alleen maar voordelen in. En het is ook nog eens innovatief.

En merkte je een verschil met de kwaliteit van de luiers tegenover andere luiers?

Nee, dat niet. Het voelt misschien een beetje stugger aan, maar eigenlijk vind ik dat geen probleem. De plakkertjes sloten ook goed af. Het belangrijkste is dat de kindjes allemaal droog waren. Wat gemakkelijk was, was dat iedereen dezelfde soort luier had. Er zijn vaak verschillende luiers. Het ene kind heeft een luier met plakkertjes en het andere een luierbroekje. Als we telkens per kind de broek en schoentjes moeten uitdoen, neemt dat veel tijd in beslag. De kindjes verschonen verliep dus vlotter en dat bespaarde ook tijd.

Hoe was de reactie van de ouders?

De reactie van de ouders was heel positief. Ook voor hen zijn de geleverde luiers makkelijker. Zij moeten zelf niet zorgen voor de luiers, en kunnen deze ook niet vergeten. Wij moeten er dus niet naar vragen, en dat zorgt ook voor minder stress bij ons.  Enkele ouders waren wel wat bezorgd om het financiële plaatje, omdat niet iedereen evenveel geld uitgeeft aan luiers. Maar financieel is het verschil echt wel te verwaarlozen. 

Zou je deze service aanraden aan andere kinderdagverblijven?

Absoluut! Ik zou iedereen aansporen om voor deze service en gerecycleerde luiers te gaan. Het is veel gemakkelijker. Ik heb ervaren hoe het vroeger was en hoe het dus kan zijn. Eerlijk gezegd, ik kijk ernaar uit om met Woosh samen te werken.

Woosh-luierrecyclage