Gepubliceerd op:
11
maart
2021

Van 15 tot 21 maart is het de week van de diëtist. Ineke Struelens werkt al 9 jaar bij het Zorgbedrijf als diëtiste. Ze legt je met plezier uit wat het inhoudt om diëtiste te zijn in een woonzorgcentrum.

Ineke is eigenlijk een uitzendkracht van Sodexo, maar werkt ondertussen al bijna tien jaar voor Zorgbedrijf Rivierenland. Ze werkt voornamelijk voor het Hof van Egmont, maar de Lisdodde neemt ze ook onder haar hoede. Wie aan een diëtiste denkt, denkt snel ook aan vermageren. Maar dit klopt niet altijd. Volgens Ineke is het als diëtiste bij een woonzorgcentrum belangrijker om de focus op de nutritionele aspecten van voeding te leggen, dan op gewicht verliezen. 

Malnutritie

De week van de diëtist focust dit jaar op ondervoeding en malnutritie. Dit is iets waar Ineke veel belang aan hecht. Volgens haar moeten de maaltijden altijd nutritioneel volwaardig zijn en moet ondervoeding tegengegaan worden. Hiervoor is er nood aan een multidisciplinaire aanpak. Medewerkers met verschillende specialiteiten werken samen om de bewoners zo goed mogelijk te ondersteunen op alle vlakken, dus ook bij voeding. Er wordt rekening gehouden met 3 belangrijke pijlers die een mogelijke oorzaak van ondervoeding zijn: kauwproblemen, slikproblemen of ziekte/voedselweigering. Afhankelijk van deze pijlers passen ze de voeding individueel aan. Zo proberen ze altijd eerst aandacht te hebben voor:

  • Of een dieet nog noodzakelijk is;
  • Of ze kunnen overgaan naar frequentere kleinere maaltijden op één dag;
  • Hoe ze de maaltijd energie- en eiwitrijker kunnen maken; 
  • Of de textuur aangepast moet worden.

In een werkgroep rond malnutritie bekijken ze dikwijls nieuwe concepten die helpen in de strijd tegen ondervoeding, bijvoorbeeld een shake multi start, Nutri’o soep, fingerfood soft maaltijd, etc. Zo zit iedereen snel op dezelfde golflengte. 

Maaltijdbeleving

Iets wat ook belangrijk is binnen de woonzorgcentra is maaltijdbeleving. Dit wilt zeggen dat er niet enkel gefocust wordt op het nutritionele aspect van voeding, bewoners moeten ook kunnen genieten van wat ze eten. Ze zegt dat de bewoners altijd uitkijken naar de maaltijden. “Dat is echt iets waar we heel hard op hameren, dat die maaltijdbeleving in orde is” zegt ze. Zo is het belangrijk dat ze weten wat ze eten. De bewoners krijgen ook inspraak in hun voeding. Dit gebeurt via een bewonersraad, waar ze kunnen aangeven wat ze graag eens willen eten. Hier proberen ze in de mate van het mogelijke rekening mee te houden. Zo zijn er op feestdagen gepaste maaltijden, waarbij bewoners speciale maaltijden in teken van de feestdag voorgeschoteld krijgen. Dan krijgen zij zelf het gevoel dat het een speciale dag is. Ook themadagen, zoals een Italiaanse dag in de Lisdodde, worden vaak gehouden. Op zo’n dag zie je de bewoners opfleuren, wat heel leuk is.

Vooruitzichten

Door de Coronapandemie zijn de workshops stil gevallen, maar de animatie blijft wel doorgaan. Zo hebben ze binnenkort de Vlaamse kermis in de woonzorgcentra. De verhuis naar Roosendaelveld zorgt er ook voor dat de workshops nog niet meteen kunnen doorgaan, want Ineke gaat hen daar als diëtiste extra ondersteuning bieden. Het hele maaltijdgebeuren moeten daar nog omkaderd worden. "Dit gaat de volgende maanden nog een serieuze boterham worden.", zegt ze.