Gepubliceerd op:
4
oktober
2023

'Zorg in Actie', ook bekend als 'ZiA', is een initiatief waarmee de VVSG inspirerende, lokale (gezondheids)projecten in de thuis- en ouderenzorg in de kijker zet.

Verschillende initiatieven komen in aanmerking: een inspirerende aanpak, een vernieuwend zorgidee of een geslaagd project dat lokaal uitwerking kreeg. Alles kan. Uit de inzendingen van 35 zorgvoorzieningen werden vier projecten genomineerd door een onafhankelijke expertengroep. De experten zijn Candice De Windt (Zorgambassadeur), Saïda Sakali (Koning Boudewijn Stichting) en Nico Bogaerts (Sociaal.net). Op de inspirerende Zorgdag die vandaag plaatsvond, werden de vier genomineerde inzendingen voorgesteld aan een publiek van 300 zorgprofessionals. Zij bepaalden samen wie met de eer gaat lopen en Zorgzaam Gullegem opvolgt als trotse winnaar van deze prijs. De inspiratiedag Zorg ging door in Leuven en is een organisatie van VVSG.

Genomineerden

De vier genomineerde projecten zijn:

  • Het Verwonderpad: een kunstwandelroute die bewoners en buurt verbindt van Zorgband Leie en Schelde.
  • Casa Clementina: een inloophuis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid van Zorg Leuven.
  • Compassionate Brugge: lokale netwerken en acties rond verlies en rouw van Stad Brugge
  • Open sollicitatiedagen: een sollicitatiegesprek zonder afspraak en meteen kennismaken met de werkvloer van Zorgbedrijf Rivierenland
Open sollicitatiedagen

Solliciteren zonder afspraak of sollicitatiebrief: dat is het idee achter de Open Sollicitatiedagen van Zorgbedrijf Rivierenland. Want het is geen geheim dat er in de zorgsector een groeiende vraag is naar gemotiveerde zorg- en verpleegkundigen. Wie op zoek is naar een job als verpleegkundige of zorgkundige in de regio Mechelen en Sint-Katelijne-Waver kan elke dinsdagvoormiddag binnenwandelen voor een open sollicitatiegesprek. ‘Want een warme job start met een open gesprek’. Zo luidt het motto van de Open Sollicitatiedagen.

Jeroen Baeten, voorzitter Zorgbedrijf Rivierenland, legt uit: “We merkten dat een klassiek rekruteringsproces steeds minder instroom aan kandidaten opleverde. Om het dynamischer en op maat te laten verlopen, kozen we voor een nieuwe manier van solliciteren. Door met een open sollicitatiedag te werken, kunnen kandidaten vrijblijvend langskomen wanneer het hen past. Elke week hebben we meestal toch enkele kandidaten die zich komen voorstellen."

“Als er een match is, verwijzen we meteen door naar het woonzorgcentrum en volgt er een gesprek met teamcoach/bewoner.” vertelt Gabriella De Francesco, ondervoorzitter Zorgbedrijf Rivierenland.“Hierdoor kunnen we sneller schakelen voor aanwervingen en komen goede kandidaten spontaan langs. Zo wil Zorgbedrijf Rivierenland gemotiveerde en gepassioneerde zorgkundigen en verpleegkundigen warm maken voor een job in één van haar vier woonzorgcentra in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. En met succes! Sinds de start van de open sollicitatiedagen hebben we bijna dubbel zoveel verpleegkundigen en zorgkundigen aangeworven.”

Inspiratie voor deze vernieuwende aanpak vond Zorgbedrijf Rivierenland bij het Mechels project 12work. Hierbij zijn geen uitgebreide sollicitatieprocedures, maar is vooral de juiste motivatie belangrijk. De methodiek van de twee projecten verschilt, maar beide trajecten hebben de doelstelling om de drempel tot solliciteren te verkleinen en iedereen kansen te geven.

Winnaar

Met Casa Clementina van Zorg Leuven als winnaar, grijpt het project Open Sollicitatiedagen net naast de winst. “Alle projecten zijn zeer waardevol.” zegt Annelies Van Gaver, algemeen directeur Zorgbedrijf Rivierenland. “Uiteindelijk hebben we dezelfde missie: zorgen voor de beste zorg. We feliciteren de winnaar van harte en zijn blij dat we elkaar hebben kunnen inspireren.”

Praktisch

Wat? Kandidaten zorgkundigen en verpleegkundigen kunnen zonder afspraak langskomen voor een open sollicitatiegesprek bij Zorgbedrijf Rivierenland.

Wanneer? Elke dinsdag vanaf 9 – 12 u

Waar? Lokaal Dienstencentrum De Schijf, Lijsterstraat 2 in Mechelen. Vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

Wat breng je mee? Een CV, als je dat hebt. Maar zonder mag ook.