Gepubliceerd op:
27
juni
2022

In haar eerste jaar verpleegkunde liep Vanessa (43) stage in woonzorgcentrum Hof van Egmont. “Ik heb ontzettend veel verpleegkundige taken mogen inoefenen. En ik kan niet wachten tot ik hier terug mag komen."

  • WIE? Vanessa Bakelmans (43) werkt in de thuiszorg en studeert voor verpleegkundige
  • STUDIES: 1ste jaar Verpleegkunde aan Hivset in Turnhout
  • STAGE: 250 uur woonzorgstage
  • STAGEPLAATS: wzc Hof Van Egmont

 

5 vragen aan Vanessa

Wat vond je het leukst aan je stage?

“De afwisseling! Ik mocht meelopen met de permanentieverpleegkundigen: ‘vliegende’ verpleegkundigen die over alle afdelingen werken. Zo leerde ik alle bezoekers kennen, zag ik heel veel verschillende aspecten van de job, en maakte ik ook kennis met alle mogelijke verpleegkundige taken in een woonzorgcentrum.”

 

Hoe was de sfeer op de werkvloer?

“Het contact met de collega’s vond ik ontzettend fijn, in Hof van Egmont. Ik had nooit het gevoel dat ik ‘maar’ een stagiair was. Ik werd echt wel mee opgenomen in de groep. Ik liep op nog andere plekken stage, en – geloof me – dat is niet overal het geval. Hier werkt een topteam, met leuke collega’s en een hele fijne werksfeer.”

 

Kon je de stage ook zelf mee vormgeven?

“Als stagiair krijg je uiteraard een lijst met daarop alle interventies die je als eerstejaars mag uitvoeren. Maar daarbovenop mocht ik ook aangeven wat ik boeiend vind. Zo legde ik de klemtoon voor deze stage bijvoorbeeld graag eens op medicatie. Ik mocht oog- en oordruppels toedienen, medicatie klaarzetten, inspuitingen doen. Heel leerrijk. Ik zag welke medicatie er zoal wordt gebruikt, en ging er ook extra over opzoeken. Door echt met de medicatie te werken, onthoud je die informatie gewoon veel beter, dan wanneer je ze studeert uit een cursus. Leuk dat ik zelf mocht aangeven wat ik ‘extra’ wilde bijleren, en dat ze daar in Hof van Egmont meteen op inpikten.”

 

Stel: je hebt je diploma op zak. Waar wil je het liefst werken, in een ziekenhuis of woonzorgcentrum?

“Als ik eerlijk ben: voor deze stage zou ik ‘ziekenhuis’ geantwoord hebben. Maar tijdens m’n stage in Hof van Egmont ben ik daar helemaal anders over gaan denken. In een ziekenhuis werken, is natuurlijk ook heel boeiend, maar in het woonzorgcentrum kén je de mensen nog echt. Je hebt veel en echt contact met de bewoners. Ook met de verantwoordelijken kan je een gesprek aangaan. Als ik nu moet kiezen, dan start ik het woonzorgcentrum. Zonder twijfel.”

 

Had je het gevoel dat je als stagiair in Hof van Egmont het verschil kon maken?

“Heel erg! Ik kon heel open praten met mijn collega’s en kon met mijn vragen altijd bij iemand terecht. Zo leerde ik op korte tijd enorm veel bij. En ik werd ook gehoord. “Zouden we het misschien niet zo kunnen aanpakken?”, of “Wat als we dit eens probeerden?”: ik mocht suggesties doen én daar werd naar geluisterd. Dat voelde heel fijn.”

“Volgend jaar moet ik opnieuw stage lopen, in het kader van ‘ouderenzorg met dementie’. Ik heb meteen gevraagd of ik terug mocht keren naar Hof van Egmont. Dat zegt genoeg zeker? In oktober sta ik er weer!”

 

 

Lieve Helssen is trajectbegeleider bij Hivset. Ze volgde Vanessa’s stage bij Hof van Egmont mee op.

“Bij Hof van Egmont hechten ze veel belang aan de stage. Dat voel je als student, maar ook als begeleider. Vanessa kreeg goed onderbouwde feedback, waar ze écht iets aan had. Ze werd met zorg begeleid. Niets moet er snel-snel, er wordt echt tijd gemaakt voor een kwalitatieve begeleiding. Ik merkte ook op hoeveel kansen Vanessa kreeg om zo veel mogelijk verpleegkundige taken, zo goed mogelijk in te oefenen. Een hele mooie samenwerking.”