Gepubliceerd op:
4
juli
2022

Karel is vaste klant in ldc Den Abeel. Samen met zijn ‘vrouwke’ Frieda komt hij dagelijks eten. Zo leerden we in Den Abeel niet alleen Karel, maar ook zijn passie voor kunst kennen. Deze zomer stelt hij zijn werk tentoon.

We zijn erg trots dat we Karels werk mogen tentoonstellen in ons dienstencentrum. Benieuwd? Je kan de expo komen bezichtigen in onze grote zaal Den Hoek, tijdens de maanden juli en augustus (wanneer er geen activiteit doorgaat). Al een voorsmaakje? Wij stelden Karel enkele vragen, over de expo en zijn liefde voor kunst.

 

Hoe ontstond je liefde voor tekenen?

Karel: “Dat moet rond m’n tiende geweest zijn. We moesten in de lagere school een kruiwagen maken uit hout. En het lukte me wel om iets moois te maken, maar m'n kruiwagen viel altijd uit elkaar. Mijn vader is altijd een schrijnwerker geweest en hij kon dat allemaal heel goed. Dat heb ik altijd bewonderd in hem. Maar met hout werken was niet voor mij weggelegd.”

“Ik kon wel goed tekenen en merkte gaandeweg dat ik het ook heel graag deed. Ik plakte zelfs de ramen van mijn kamer in het internaat af, zodat ik ’s avonds verder kon tekenen en mijn werk kon afmaken.
Heel mijn jeugd ben ik blijven tekenen, maar ik had weinig middelen. Ik had geen echt verfmateriaal of tekenpapier. Ik tekende gewoon met potlood, balpen of stiften. Op karton of iets anders dat ik vond. Na mijn trouw ging ik naar de academie en heb ik ook in Aarschot een cursus gevolgd. Zo heb ik mij hier en daar wat bijgeschoold.”

“Op een bepaald moment stond ik ook voor de keuze: zou ik me verder toeleggen op mijn kunst, of op een job? Zo heb ik wat ongelukkig gekozen om meer met mijn studiewerk bezig te zijn. Maar ik ben blijven tekenen! Ondertussen heb ik duizenden werken gemaakt. Ik ben zelfs bezig met een catalogus. Alleen al mijn collectie landschappen bevat meer dan een honderdtal werken. Dat ik hier vandaag mag tentoonstellen, vind ik heel fijn. Ik ben blij en dankbaar dat ik deze kans krijg.”

 

Hoe lang kom je al in ldc Den Abeel?

“Ik kom hier al met Frieda sinds eind 2011. Ik kom hier eten en we proberen deel te nemen verschillende aan de activiteiten. We komen hier graag voor het sociaal contact. En als je ouder wordt, is het wel gemakkelijk om hier warm te komen eten.”

 

Hoe heb je een selectie kunnen maken uit je vele werken?

“Dat was niet gemakkelijk, dus mijn zus heeft me geholpen met de selectie. We hebben een reeks portretten en landschappen gekozen. Eigenlijk heeft ze me bij alles geholpen, ook met het inkaderen en het maken van de passe-partouts. Ik ben mijn zus erg dankbaar hiervoor! Ik zou ook graag Den Abeel willen bedanken om deze epo mogelijk te maken. En ook Jean om mee de werken op te hangen.”

 

De expo Karel Wouters bezoeken?

Je kan Karel Wouters z’n werk elke dag komen bekijken in ldc Den Abeel, in juli en augustus (uitzondering: enkel wanneer er een activiteit doorgaat, kan je de expo even niet bezoeken). Wie interesse heeft of graag meer info heeft, kan terecht op 015 42 15 86.