Gepubliceerd op:
1
september
2023

Judith is kinesiste bij woonzorgcentrum Hof van Egmont en ze doet dat met veel passie. "De doelgroep dementie is zeker niet de gemakkelijkste, maar voor mij wel de mooiste."

Wat doe je als kinesitherapeut in een woonzorgcentrum?

Als kinesitherapeut zorg je ervoor dat mensen fysiek (en mentaal) niet achteruitgaan of in sommige gevallen verbeteren. Door het fysiek vermogen te onderhouden, verhogen we de mentale weerbaarheid. In Hof van Egmont leven zowel ouderen met fysieke als met dementiële zorg. Beide doelgroepen vereisen een andere aanpak. Bij fysieke zorg staat het fysieke aspect op de voorgrond, bij personen met dementie de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Mijn werkdag start om 8 uur. Dan check ik het dagboek van de afgelopen nacht/dag met alle gebeurtenissen van de bewoners en hun toestand. Daarna ondersteun ik de afdeling waar nodig. Rond 9 uur zijn de eerste mensen klaar voor oefeningen in de oefenzaal. Sommige mensen krijgen hun behandeling op de kamer. Dit zijn mensen die minder mobiel zijn of die we omwille van hun dementieel beeld niet uit hun vertrouwde omgeving halen. In de namiddag is het meestal rustiger en is er ruimte voor een groepsactiviteit op de afdeling zelf.

Waarom doe je het graag?

Omdat ik er mensen mee kan helpen. De glimlach op hun gezicht zien, de fierheid als ze iets kunnen dat enkele dagen ervoor nog niet lukte... Het zit in de kleine dingen. Ik zet me graag bij de mensen voor een babbeltje om ze de warmte te geven die ze verdienen. Velen hebben die warmte hard nodig. De liefde die je geeft, krijg je dubbel en dik terug.

Hoe is het om met mensen met dementie te werken?

De doelgroep dementie is zeker niet de gemakkelijkste, maar voor mij wel de mooiste. Het verveelt nooit! De aanpak verschilt van per persoon tot persoon en is daardoor geïndividualiseerd. Werken met mensen met dementie geeft me een gevoel dat ik onmogelijk kan omschrijven, maar niets zal het gevoel ooit kunnen evenaren. Onlangs kwam één van de bewoners me na het dementievriendelijk zwemmen zeggen: “Het zwemmen was leuk gisteren!”, terwijl hij zich niets van zijn kortetermijngeheugen herinnert. Dit zijn de momenten die mijn hart verwarmen.

Hoe is Zorgbedrijf Rivierenland als werkgever?

Zorgbedrijf Rivierenland is een heel ruimdenkende werkgever, met een hart voor zorg. Ze stimuleren hun werknemers om out of the box te denken en staan open voor alles en iedereen. De collegialiteit is hier waanzinnig! Iedereen kent elkaar. Je kan niemand passeren zonder een ‘Goedemorgen’ te krijgen. Ik word gewaardeerd als zorgverlener én als persoon en kan me voluit ontplooien in mijn vak.