Gepubliceerd op:
15
november
2022

In wzc Hof van Egmont werden de koppelkamers pas vernieuwd. Teamcoach Tom vertelt over de voordelen van samen verhuizen naar zo'n koppelkamer in het woonzorgcentrum. Interesse? Er zijn er nog een paar vrij.

"Een zorgrelatie kan hier weer een liefdesrelatie worden"

“Samen verhuizen naar het woonzorgcentrum kan een relatie weer in balans brengen”, weet Tom Van Berckelaer, teamcoach in wzc Hof van Egmont. “Als een van de twee partners zorgbehoevend wordt, en de andere probeert die zorg thuis op te vangen, dan verandert doorgaans ook de koppeldynamiek. Van liefdes- naar zorgrelatie. En dat kan heel pittig zijn. Hier kunnen we (een deel van) die zorg overnemen. Voor de nog zelfstandige partner is dat vaak echt een verademing. Hier kan de relatie opnieuw een échte relatie worden, niet meer ‘voortdurend zorgen voor’. We zien partners weer openbloeien.” 

 

"We houden de zorgende partner in zijn of haar kracht"

In Hof van Egmont zijn er momenteel nog recent vernieuwde koppelkamers vrij. In zo'n koppelkamer kan je ook terecht als de ene partner zorgbehoevend is, en de andere nog helemaal zelfstandig. “Zo kan je je leven samen verderzetten, maar is er toch hulp in de buurt. We houden de zorgende partner trouwens ook graag in zijn of haar kracht: als zij of hij bijvoorbeeld de ochtendzorg nog prima kan en wil doen, dan nemen we dat niet uit handen. Maar misschien lukt het bad of toilet minder goed. Daarvoor zijn wij er.”

 

 

Een koppelkamer in Hof van Egmont, dat is écht blijven samenwonen

Een koppelkamer in Hof Van Egmont is ruim genoeg voor een gezellige zithoek en een slaapgedeelte. “Samen tv kijken, eens kaarten, bezoek ontvangen, samen slapen. Koppels zetten hun leven van thuis hier betekenisvol verder. Je kan natuurlijk deelnemen aan je favoriete activiteiten en met de andere bewoners in de leefruimte of het restaurant eten. Maar als je daar als koppel voor kiest, serveren we de maaltijden ook op de kamer. En er mag altijd een niet-storen-deurhanger aan de deur worden gehangen.” 

 

Alles is bespreekbaar

Het ene koppel ziet het samenleven in Hof van Egmont natuurlijk anders dan het andere. Tom: “Daarom gaan we in gesprek. We vragen bijvoorbeeld of een koppel graag de bedden tegen elkaar geschoven wil, of liever niet. We proberen alles zélf bespreekbaar te maken, dan is de drempel minder groot. Ook over tederheid en intimiteit kan openlijk gepraat worden. We stellen alle bewoners steeds de vraag: hoe kunnen we het wonen en leven hier voor jou nog aangenamer maken?”

 

Samen naar het woonzorgcentrum maar toch liever elk een aparte kamer?  Ook dat kan.

Er zijn altijd situaties waarin mensen ervoor kiezen om liever niet meer voortdurend samen te wonen. Of wanneer een van de partners nood heeft aan een meer veilige en gestructureerde omgeving omwille van dementie.

Ook dan heeft samenwonen in eenzelfde huis de sterkte om toch bij elkaar te zijn op de momenten dat je het zelf wenst. Samen eten, samen bezoek ontvangen, samen wonen en leven in het ritme dat best bij jullie als koppel past.

 

Aanvraag

Wil je een aanvraag doen of wil je meer informatie over een verblijf in het woonzorgcentrum? Neem dan contact op met woonzorgcoaches Ellen Van Ighem en Anke Grégoir via het onthaal op 015.41.29.44 of via ellen.vanighem@zbrivierenland.be en anke.gregoir@zbrivierenland.be