De lokale dienstencentra zijn tijdelijk gesloten tot en met 19 april om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Meer info.

Lokaal dienstencentrum De Smis bevindt zich in de wijk Arsenaal van de Stad Mechelen. Dit is een jonge volkse buurt met een mix aan culturen en met veel tieners en kinderen.

De wijk Arsenaal is omringd door wijk Centrum, wijk Nekkerspoel, wijk Tervuursesteenweg en dorp Muizen. Ze ligt tussen de Vierendeelbrug uit 1933-35 over de Leuvensesteenweg tot aan de spoorweg in Muizen. De wijk telt 15 straten. De N26 Leuvensesteenweg loopt dwars door de wijk.

Het dienstencentrum is ondergebracht op de kelderverdieping van een flatgebouw met ouderenwoningen.

Diensten

De Smis biedt je een ruim aanbod aan diensten.

Heb je graag gezelschap om je heen? Dan ben je welkom in onze cafetaria om iets te komen drinken. Je kunt er ook terecht voor een babbeltje, om een gezelschaps- of kaartspel te spelen of de krant te lezen. Je mag gratis gebruik maken van onze computers om te surfen op het internet, je mails te lezen of gebruik te maken van een office-programma. Heb je een eigen laptop, smartphone of tablet bij je, dan kun je gebruik maken van onze gratis wifi. Je kunt in ons centrum ook gratis boeken ontlenen met een makkelijk leesbaar lettertype.

Bij een zorgcoach kun je terecht voor alle vragen rond zorg. Zij of hij gaat mee op zoek naar de oplossing die het meest geschikt is voor jou. Je kunt een afspraak maken via de zorgorganisatie.

Elke weekdag serveren we om 12 uur een driegangenmenu. Je reserveert je maaltijd ten laatste om 12 uur de dag voordien. De menukaart vind je online of in het dienstencentrum. Een maaltijd kost 7 euro, (Omnio-statuut: 4,5 euro). Dit bedrag betaal je bij reservatie, cash of via bancontact aan de balie van het dienstencentrum. 

Bekijk het menu van het dienstencentrum

Voor het weekend kan je ook een meeneemmaaltijd bestellen. Er is een apart gerecht voor zaterdag, zondag en voor elke dag tijdens de verlengde weekends. Alle aangeboden maaltijden worden in het Hof van Egmont klaargemaakt. Zo’n kwaliteitsvol meeneemgerecht kost 7 euro per maaltijd en haal je op vrijdag op in het lokaal dienstencentrum. 

Bekijk het afhaalmenu

Kaatje, onze medische pedicure, is elke maandag- en donderdagvoormiddag aanwezig. Maak wel tijdig een afspraak in het lokaal dienstencentrum.

Je mag ook altijd onze wasmachine en droogkast gebruiken. Voor de wasmachine betaal je 1,50 euro, voor de droogkast 0,75 euro. Reserveren doe je via telefoon, mail of rechtstreeks aan de balie van het dienstencentrum.

Regelmatig voorzien we in ons centrum een gezondheidshoekje. Je kunt dan bij ons terecht voor medisch advies of het laten meten van je bloeddruk, polsslag, gewicht en suiker. De data staan vermeld in onze activiteitenkalender.

Heb je hulp nodig bij boodschappen doen? Dan kun je gebruik maken van onze een vervoerdienst boodschappen. Je wordt thuis of in De Smis opgepikt en naar de supermarkt gebracht. Op een afgesproken tijdstip brengt de chauffeur je weer naar huis. Hij of zij helpt je boodschappen zelfs binnendragen, als je dat wilt. Onze vervoerdienst is beschikbaar voor Mechelaars die onvoldoende mobiel zijn en kost 2 euro (1 euro per rit).

Tenslotte verkopen we ook huisvuilzakken, zowel per rol als per stuk, en incontinentiemateriaal voor volwassenen.

Activiteiten

Onze activiteiten omvatten voor elk wat wils. Een overzicht van de geplande activiteiten vind je in onze activiteitenmagazine. Wil je graag deelnemen aan één van de activiteiten? Neem dan contact op met het lokaal dienstencentrum. We helpen je graag verder.

Sommige activiteiten zijn gratis, andere zijn betalend. De kostprijs staat altijd vermeld in de activiteitenkalender. Bij sommige activiteiten is er een hapje voorzien. Als je daar tijdens de activiteit ook graag van geniet, bestel en betaal je dit bij je inschrijving.

We organiseren verschillende soorten activiteiten.

Informatieve activiteiten

Tijdens deze activiteiten komt een expert uitleg geven over een specifiek onderwerp. De informatie die je krijgt, is bedoeld om je zelfredzaamheid te vergroten. Onderwerpen die in het verleden al aan bod kwamen, zijn: Erfenisrechten, Ondersteunend thuis wonen, Wel alleen, maar daarom niet eenzaam, Diabetes, Waarvoor kun je in De Smis terecht?, Recht op waardig sterven, Geheugentraining, Internet voor dummies, Leren werken met een smartphone…

Heb je zelf een thema waar je graag informatie over zou krijgen? Geef het dan door aan de medewerkers van het lokaal dienstencentrum. Zij zullen nagaan of er een informatiemoment mogelijk is hierover.

Vormende activiteiten

Bij De Smis organiseren we ook elk jaar opleidingen zoals taallessen, danslessen, bloemschikken, bewegen…

Sommige lessen lopen een heel schooljaar. Daar schrijf je je dus best voor in bij de start van het schooljaar (september). Hiervoor kun je onze vormingsbrochureraadplegen.

Recreatieve activiteiten

Naast de permanente activiteiten zoals gezelschapspelletjes, kaarten, enzovoort, organiseren we regelmatig activiteiten die we in groep doen. Uitstappen, tornooien, bingo, rad van fortuin, kookworkshops, enzovoort. Er zijn ook regelmatig feestjes in ons lokaal dienstencentrum. Iedereen is welkom. Meestal voorzien we een feestmaaltijd, waar je vooraf voor moet reserveren, want de plaatsen zijn beperkt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de medewerkers van De Smis.

Partners

In het lokaal dienstencentrum vind je ook heel wat andere diensten waar je terecht kunt met vragen.

Buurtcomité Leuvensesteenweg

De wijkagentis elke dinsdag tussen 13 en 14 uur aanwezig.