Gepubliceerd op:
3
februari
2022

Pieter van Happen (30) werkt halftijds als kinderbegeleider en enige man bij kinderopvang 38 Volt in Mechelen. Gelukkig weet hij zijn mannetje te staan. Want kinderzorg is zeker niet alleen voor vrouwen!

Mijn taken als kinderbegeleider zijn breed. Naast het verzorgen van de kinderen zijn er de dagdagelijkse huishoudelijke taken en ook het contact met de ouders is bij ons heel belangrijk.

Bij 38 Volt werken we met kinderen die uit kwetsbare gezinnen komen, met ouders die bijvoorbeeld geen werk hebben of onze taal niet spreken. Maar die hieraan wel willen werken. Daar begeleidt onze gezinsbegeleider hen bij. Want het is niet zo evident om (meerdere) baby’s of peuters op te voeden wanneer je je nog moet inwerken in onze maatschappij. De kindjes zijn vaak in moeilijke omstandigheden grootgebracht, waardoor we hen op een andere manier moeten benaderen. Sommigen begrijpen onze Nederlandse taal ook niet (goed).

De enige man in het team

Bij 38 Volt ben ik inderdaad de enige man in het team. Ik werk dus alleen maar met vrouwen samen. Persoonlijk vind ik dat geen nadeel. Wij hebben een super leuk team en een goede werksfeer. Ik had nog niet zo veel ervaring met in een team te werken en ben blij dat ik hier goed ben terechtgekomen.

Bij de kinderen merk ik dat sommige onder hen meer naar mij als man neigen en andere veel meer naar de vrouwelijke begeleiders. Daardoor heb ik wel het gevoel dat het een bonus is om als man in de opvang te staan. En ook voor mij is het leuk.

Vele gelukzalige momentjes

Ik hou ervan kinderen gelukkig te maken, ze te verzorgen en ervoor te zorgen dat ze zo veel mogelijk met een lach bij ons bezig zijn. Het is belangrijk voor ons dat de ouders zich niet te veel zorgen moeten maken over hun kinderen als die bij ons zitten. Zo kunnen zij zich volledig focussen op hun eigen traject.

Ik kan het iedereen die een hart voor kinderen heeft aanraden om eens in een kinderopvang mee te draaien. Ik ken niet veel andere jobs waar je zo veel gelukzalige momentjes krijgt in een dag.