Gepubliceerd op:
4
juni
2024

Op het dak van woonzorgcentrum De Lisdodde bevinden zich 24 assistententiewoningen met een zonnig dakterras.

Na een grondige renovatie hebben de bewoners opnieuw hun intrek genomen in hun comfortabele dakappartement vlakbij het centrum van Mechelen.

Hoe het is om te wonen en leven in onze assistentiewoningen? Samen met de woonassistent gingen we bij hen langs om dat te weten te komen.

We laten de bewoners graag zelf vertellen wat voor hen de grootste pluspunten zijn aan wonen in een assistentiewoning:

 

Hier wonen, dat geeft mij een vakantiegevoel. Ik woon hier rustig en vlakbij het centrum. Er zijn veel mogelijkheden om eens weg te gaan. Voor de deur stoppen meerdere bussen die naar het centrum rijden.
Het grootste pluspunt is voor mij de ondersteuning door de woonassistent. Als je haar iets vraagt, dan komt dat altijd in orde.
Marcel (79) – woont hier 12 jaar

 

Jacqueline is een van onze nieuwste huurders. Haar oude woning was veel te groot geworden voor haar alleen. Bovendien kreeg ze steeds meer moeite om de trappen te doen.

De Lisdodde sprak mij meteen aan, dus ik heb niet lang getwijfeld.
Elke middag ga ik samen met enkele andere bewoners eten in het woonzorgcentrum. Zo hoef ik zelf niet meer koken. ’s Middags ga ik graag naar de cafetaria om een koffie te drinken. En als de zon schijnt, is het heerlijk op het terras.”
Jacqueline (75) – woont hier sinds kort

 

Dat je altijd kan hulp kan oproepen als je dringend hulp nodig hebt, is voor veel bewoners een groot pluspunt. 

Voor mij is dat hier een paradijs. Ik voel me hier veilig. Als ik val, is er dankzij een 24-urenalarmsysteem snel hulp aanwezig. Bovendien geniet ik van de contacten met de buren. ’s Middags gaan we met een groepje buurvrouwen beneden in het woonzorgcentrum eten. Regelmatig ga ik met een buurvrouw op stap. En als ik hulp nodig heb met mijn computer, dan kan ik altijd bij de buurman aankloppen.”
Danny (75) – woont hier 5 jaar

 

Daarnaast vertellen de meeste bewoners dat ze het fijn vinden om zelfstandig te wonen, maar dat ze ook samen activiteiten ondernemen. Dat valt meteen op tijdens de wekelijkse activiteit, want dan zit de gemeenschappelijke zaal vaak helemaal vol.

“Hier kan ik doen wat ik wil, die vrijheid vind ik belangrijk. Ik maak regelmatig uitstapjes. Maar als ik thuis ben, dan doe ik graag mee met de activiteiten die georganiseerd worden. De andere bewoners zijn heel aangename mensen.
Ik kook nog zelf. Regelmatig ga ik naar de supermarkt om de hoek. Het personeel daar kent mij al, ze weten dat ik slechtziend ben en helpen mij om alles te vinden.”  
Lies (87) – woont hier 12 jaar

Een assistentiewoning is geschikt voor 1 of 2 personen.

Jean: “Door gezondheidsklachten besloten we om te verhuizen naar een assistentiewoning. We hebben verschillende locaties bezocht, maar toen we hier een bezoek brachten, wisten we meteen dat we hier wilden komen wonen.”
Frieda: “Ik kook nog elke dag en ik doe het huishouden zelf, maar hier ben ik veel sneller klaar! Het gemeenschappelijk dakterras is een groot pluspunt. In de zomer zitten we hier allemaal samen.”
Jean en Frieda (82 en 81) – wonen hier 2 jaar

 

Onze bewoners genieten van de rust, het uitzicht en het overvloedige licht. Allemaal voordelen van  onze dakwoningen.

“Vroeger woonde ik in een appartement met luidruchtige buren. Hier is het heerlijk rustig. Ik  woon samen in een gemeenschap, maar ik ben vrij om te kiezen welke dingen ik mee wil doen. Voor mij is dat ideaal.
Bovendien regelt de woonassistent alles hier heel goed. Als ik hulp nodig heb, dan zorgt zij ervoor dat dat in orde komt.”
Suzanne (71) – woont hier 3 jaar

 

“Het is hier mooi wonen. Er is veel lichtinval in het appartement en ik zit graag in de zon in mijn fauteuil. Ook het gemeenschappelijk terras is heel fijn om te zitten. Als je buiten zit, dan kan je een praatje maken met de bewoners die passeren. En de buitenlucht doet me deugd.
Ik krijg heel wat hulp: een gezinshulp komt 2 keer per week langs om voor mij te koken, mijn was en strijk te doen en te helpen bij de administratie. Er komt ook poetshulp langs. Voor mij is het ook belangrijk dat er meteen hulp staat als dat nodig is. Daardoor voel ik me goed beschermd hier.”
Simonne (95) – woont hier al 12 jaar

Iets voor jou?

Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar voor nieuwe huurders.
Benieuwd naar de mooie dakappartementen vlakbij het centrum van Mechelen?
Wil je graag een assistentiewoning of serviceflat bezoeken? 

Vraag meer info of plan een bezoek >