Gepubliceerd op:
25
mei
2020

Op 21-jarige leeftijd was Kelly Lambrechts zelfstandige van een eigen bakkerij met haar man. Na 16 jaar samen de zaak te runnen, had ze zin in iets nieuw. In de sociale sector vond ze haar droomjob.
- Deze foto werd genomen voor de coronacrisis.

Van bakkersvrouw tot woonassistent

“Na 16 jaar in de bakkerszaak begonnende lange dagen en mijn onbestaand sociaal leven me parten te spelen. Bovendien lag mijn hart altijd in de sociale sector. Indien ik ooit nog wilde veranderen van sector, moest ik niet langer wachten. Ik was 36 jaar.

Toen ik de vacature van woonassistent zag, twijfelde ik dus geen moment  Die job was echt iets voor mij. Ik vond het altijd al zalig om onder de mensen te komen en tijd voor hen te maken. Als we met de bakkerij moesten leveren bij een woonzorgcentrum, moest je me echt buiten trekken.”

Waar kan je Kelly vinden?

“Ik ben halftijds begonnen als woonassistent voor residentie Verlinden en had het geluk dat er iets meer dan een half jaar later ook een halftijdse plek vrij kwam bij de assistentiewoningen van De Lisdodde. Ik heb toen gevraagd of ik de twee mocht combineren, waardoor ik nu voltijds woonassistent ben.”

Een stukje nieuwe familie

“Als woonassistent word je voor de bewoners al snel een vriendin of een stukje familie. Ik voel dat voor mezelf ook zo aan. Iets betekenen voor anderen in je job, dat is het mooiste gevoel dat er is. Ouderen kunnen erg kritisch zijn, maar als ze tevreden zijn dan zeggen ze dat ook. Na mijn tijd in de bakkerij is dat wat ik echt zocht in een job. Om er gewoon te kunnen zijn voor anderen en daarvoor gewaardeerd te worden.

Als woonassistent maak je onderdeel uit van een team dat bewoners van assistentiewoningen ondersteunt. Voor zowel de bewoners als de familieleden is het een hele geruststelling dat er altijd iemand is bij wie ze terecht kunnen en dat de woonassistenten alles van dichtbij opvolgen.”

Geen enkele dag is hetzelfde

“Het leukste aspect aan mijn job is het sociale contact en de afwisseling. Geen enkele dag is hetzelfde. In de voormiddag houd ik mij vooral bezig met administratieve taken en technische dingen, zoals de woningen opvolgen en huisbezoeken doen. In de namiddag doe ik activiteiten met de mensen. De lachende gezichten die je dan krijgt in de zaal zijn echt heel tof.”

Ervaring uit de bakkerij

“Als woonassistent moet je goed zelfstandig kunnen werken en organisatorisch heel sterk zijn. Ik ben verantwoordelijk voor 54 woningen verdeeld over de 2 complexen. Ik moet voor mezelf dus echt een strikte planning maken en mij daar aan houden.

In mijn 16 jaar als zelfstandige heb ik veel moeten regelen en was ik verantwoordelijk voor het personeel. De zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die ik tijdens die periode heb opgedaan, kan ik nu goed gebruiken in mijn nieuwe functie. En als ik een vraag heb of ik twijfel over iets, kan ik altijd terecht bij zorgcoach Leslie Verbiest. Wij hebben een goede band en hij stuurt mij altijd in de juiste richting. Op het personeel van De Lisdodde kan ik ook steeds rekenen voor hulp en goede raad.”

Een droomjob

“Ik heb altijd heel graag in de bakkerij gewerkt en ben ook blij dat ik dat 16 jaar heb kunnen doen en daardoor geworden ben wie ik nu ben. Maar wat ik nu doe is echt mijn passie. Ik ben nog geen enkele dag gaan werken met een slecht gevoel. Voor mij voelt het zelfs niet aan als een job. Eens je dat gevoel hebt, dan denk ik dat je je ding gevonden hebt.”