Vrijdag 15 juli bracht de nieuwe Vlaamse zorgambassadeur, Candice De Windt, een bezoek aan de voorzieningen van Zorgbedrijf Rivierenland in Sint-Katelijne-Waver. De zorgambassadeur heeft als opdracht om zorgberoepen binnen Vlaanderen te promoten. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, wil de Vlaamse zorgambassadeur ervaren wat er leeft op de werkvloer binnen de publieke sector. VVSG, de koepelorganisatie van steden en gemeenten, neemt mevrouw De Windt daarom deze zomer mee op een tour achter de schermen. Vrijdag hielt ze halt op de woonzorgsite Bosbeekhof.

Zorgbedrijf Rivierenland verwelkomde de nieuwe Vlaamse zorgambassadeur in haar voorzieningen in Sint-Katelijne-Waver. Het werd een boeiende namiddag op de woon-zorgsite Bosbeekhof met een bezoek aan het nieuwe lokaal dienstencentrum De Plek, centrum voor dagverzorging Huis Offendonk en het woonzorgcentrum Bosbeekhof.

Gabriella De Francesco, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland: “Het is heel waardevol dat de nieuwe Vlaamse zorgambassadeur tijd vrijmaakt om de diverse zorgvoorzieningen te bezoeken. Op deze manier kan ze zelf zien en voelen wat er leeft op de werkvloer en die input meenemen voor het Vlaamse zorgbeleid.”

De Vlaamse zorgambassadeur heeft als opdracht het werken in de zorg te promoten. “Iets waar ook Zorgbedrijf Rivierenland nood aan heeft”, klinkt het bij Jeroen Baeten, ondervoorzitter Zorgbedrijf Rivierenland. “Er staan vacatures open voor verpleegkundigen en zorgkundigen, en die geraken niet gemakkelijk ingevuld. Daarom is het voor ons ontzettend belangrijk dat er op Vlaams niveau verder wordt gewerkt om de zorgjobs aantrekkelijk te maken.”

Innoverend werken in de ouderenzorg

Zorgbedrijf Rivierenland neemt zelf ook tal van initiatieven om het werk zo aangenaam en aantrekkelijk mogelijk te maken voor haar medewerkers. Annelies Van Gaver, algemeen directeur Zorgbedrijf Rivierenland: “Onder andere door een vernieuwd arbeidsorganisatiemodel toe te passen en aantrekkelijke vergoedingen te voorzien voor onregelmatige prestaties. Maar ook door medewerkers meer autonomie te bieden. Hoe willen zij het werk regelen? Op welke manier kunnen ze het wonen en leven voor de bewoners extra aangenaam maken? Hoe verdelen ze hun tijd comfortabel tussen werk en privé, dankzij zelfroosteren? We zijn een warme organisatie die sterk inzet op innoverend en flexibel werken.”Candice De Windt nam vrijdag ook uitgebreid de tijd om te peilen naar de bevindingen van de medewerkers. Hoe ervaren zij de nieuwe innoverende werkorganisatie (IAO) in het zorgbedrijf? Hoe werkt het zelfroosteren? En - meer algemeen - wat leeft er op de werkvloer.

In het zopas geopende lokaal dienstencentrum genoot de zorgambassadeur, samen met de vrijwilligers, van een warme maaltijd. Het bezoek werd afgerond met een rondleiding van een bewoonster in het woonzorgcentrum, waarna mevrouw De Windt nog deelnam aan enkele activiteiten met de aanwezigen.

Met dit bezoek toonde Zorgbedrijf Rivierenland de zorgambassadeur een blik achter de schermen. Ze vervolgt haar tocht deze zomer richting zorgvoorzieningen te Gent en Maldegem Deze route door Vlaanderen kadert in een initiatief van de VVSG. Op deze manier krijgt de zorgambassadeur zicht op al het moois dat de publieke zorg te bieden heeft.

Annelies Van Gaver, over het bezoek: “We gaven mevrouw De Windt vandaag graag een inkijk in de inhoud van de jobs in de zorg. Dat is belangrijk om in deze krappe arbeidsmarkt te zorgen voor kwaliteitsvolle dienstverlening aan alle zorgvragers. Want kwaliteit van zorg en kwaliteit van arbeid, daar draait het immers allemaal om.”