In het Mechelse woonzorgcentrum Hof van Egmont nemen dit najaar een twintigtal bewoners deel aan het project ‘Meer slagkracht door ambacht’, in samenwerking met buurtorganisaties De Potterij, Transit en Cilab. Tijdens tweewekelijkse ateliers zullen ze elk twee muziekinstrumenten bouwen, helemaal vervaardigd uit bedrijfsafval. Dat doen ze niet alleen: buurtbewoners, jongeren uit de school vzw Samen Leren en asielzoekers staan mee in voor de ondersteuning van de bewoners tijdens het atelier.


PVC, leder, aluminium, glasvezel, hout en ander bedrijfsafval krijgt dit najaar een tweede leven in het woonzorgcentrum Hof van Egmont. Bewoners bouwen er elk twee unieke muziekinstrumenten uit afgedankte materialen. Het project kwam tot stand in samenwerking met het Mechelse circulaire stadslabo De Potterij: een onderdak voor verschillende organisaties die allen te maken hebben met circulair ondernemen. Samen met de organisaties Transit en Cilab staat De Potterij in voor het materiaal, gereedschap en de professionele begeleiding tijdens de creatieve ateliers.

Jos Maes van De Potterij begeleidt het project: “Alle bewoners maken elk twee instrumenten uit afval, een percussie-instrument en een klankinstallatie. Maar het is niet de bedoeling dat die instrumenten, eenmaal afgewerkt, op de kast terechtkomen. We gaan ook op een heel laagdrempelige manier samen musiceren. Rond de kerstperiode staat ons toonmoment gepland.”

Ook Lien Clissen, begeleider wonen en leven in Hof van Egmont, zette samen met haar collega’s graag de schouders onder het project. “De bewoners voelen zich ontzettend uitgedaagd”, klinkt het. “Zowel artistiek, als op het vlak van gebruikte technieken. Buizen zagen en gaten boren, dat doen we hier niet elke dag (lacht).” Voor het personaliseren van hun muziekinstrumenten krijgen de bewoners hulp van stadsgenoot Anita Familje, kunstenaar uit Wit-Rusland.


Participatie voor kansengroepen

“We vinden het belangrijk dat bewoners van onze woonzorgcentra kunnen blijven deelnemen aan wat er in Mechelen, in de buurt gebeurt, met alle generaties”, aldus Gabriella De Francesco, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland. Naast het herbestemmen van materialen en het elementair musiceren komen er in dit project dan ook nog andere actuele thema’s aan bod. Zo is het ook een fijne samenwerking met jongere generaties en buurtbewoners, en biedt het project bovendien participatie aan kansengroepen.


De bewoners worden tijdens de ateliermomenten ondersteund door mensen uit de buurt, door jongeren uit de school vzw Samen Leren en asielzoekers. Jos Maes: “Bij De Potterij werken we in andere projecten ook al samen met jongeren en mensen in een integratietraject. In dat traject nemen we hen zo veel mogelijk mee naar scholen, en nu dus ook naar zorginstellingen. Een mooie kans om verbinding te maken. Dat werkt trouwens: we zien dat de creatieve ateliers en het laagdrempelig samen musiceren ervoor zorgt dat iedereen zich betrokken voelt bij dit project. Oud én jong.”


‘Bewoners van een woonzorgcentrum zijn ook buurtbewoners’


Dat De Potterij uitgerekend met Hof van Egmont samenwerkt, is niet toevallig. Jos Maes: “Ons circulair stadslabo bevindt zich op vijftig meter van Hof van Egmont, als buren ligt het voor de hand dat we samenwerken.” Contact houden met de buurt en haar bewoners, daar zet Hof van Egmont graag en overtuigd op in.

“De bewoners van Hof van Egmont zijn Mechelse buurtbewoners”, zegt Gabriella De Francesco. “Wij zijn geen ‘zorginstelling op een eiland’, maar wel een plek uit de buurt waar mensen samen wonen, omdat ze zorg nodig hebben. Daarom vinden we het belangrijk dat bewoners betekenisvol kunnen blijven deelnemen aan het leven buiten het woonzorgcentrum, samen met andere buurtbewoners. Jong en oud. Als er een mogelijkheid is om te verbinden met de buurt, dan grijpen we die graag. Het is dan ook fantastisch dat we dit project met De Potterij mee op touw mochten zetten.”


Buurtgerichte zorg


Hof van Egmont zet ook op heel wat andere momenten en manieren in op buurtgerichte zorg. Zo zijn de buurtbewoners altijd welkom om in Hof van Egmont een eigen stadstuintje te onderhouden, samen met een bewoner van het woonzorgcentrum. Tijdens de zomermaanden waren de bewoners te vinden in Bar Gazon, om er iets te gaan drinken. Op de spelnamiddag georganiseerd door Stad Mechelen waren bewoners aanwezig om kinderen uit de buurt mee te nemen in de tijd, tijdens een initiatie volksspelen. En in september ging een groep bewoners dan weer creatief aan de slag voor het Ottertrotter festival.

In samenwerking met Arsenaal/Lazarus en in het gezelschap van andere buurtbewoners, maakten ze samen slingers, mobielen en andere decoratie voor het Mechelse festival. De Francesco: “Zulke participatieve activiteiten zijn ontzettend waardevol voor de bewoners. Neem dus gerust contact op met het wzc Hof van Egmont of onze andere woonzorgcentra als je een leuk idee hebt om mensen samen te brengen. We bekijken graag wat er mogelijk is.”