Gepubliceerd op:
28
april
2022

Veilig schoeisel verkleint het risico op een val. Maar: welke schoenen zijn dan precies veilig? En hoe kan ook een goede voetverzorging bijdragen aan valpreventie?

Van 25 april tot 1 mei is het 'Week van de valpreventie'. Een tegen allen, allen tegen vallen? Wij brengen elke dag een valpreventie-tip uit het woonzorgcentrum. Vandaag: de tip van Kim van Uffelen, ergotherapeut in woonzorgcentrum Bosbeekhof: "Kies de juiste schoenen en verzorg je voeten".

 

"Ook hulp bieden bij het uitzoeken van de juiste schoenen, hoort bij dagdagelijkse valpreventie in het woonzorgcentrum. Een gesloten schoen met een stevige zool en voldoende grip op de vloer, dat is ideaal schoeisel. Een stevige sandaal met een bandje achteraan kan ook nog. Een pantoffel die achteraan open is, is niet zo veilig. Zo'n schoen valt gemakkelijk uit, en als je een verminderd evenwicht hebt, zorgt dat voor extra valgevaar. Voor dames die het nog gewoon zijn om een hakje te dragen, raden we een hakje aan dat niet hoger is dan een tweetal centimeter." 

Pantoffels en schoentrekkers

"In de praktijk zie je dat sommige bewoners wel pantoffels met een gesloten achterkant hebben, maar dat ze de achterkant ervan platlopen. Tijdens het zorgmoment letten de collega’s erop dat de pantoffels valveilig worden aangetrokken. Een schoentrekker kan een hulpmiddel zijn voor een zelfstandige bewoner. We leggen ook uit waarom goed schoeisel zo belangrijk is.”

 

Veilige schoenen shoppen

"We geven de bewoners en familieleden advies over wat goed schoeisel is, én waar ze het kunnen vinden. Ondertussen kennen we hier al een paar schoenenwinkels in de buurt, waar familieleden een kleine selectie kunnen ophalen, zodat de schoenen hier, in het woonzorgcentrum, gepast kunnen worden. Vervolgens mogen ze terugbrengen wat niet goed is. We werken ook samen met de dames van Zapatta shoes: twee voormalige animatrices, die nu langs alle woonzorgcentra toeren met een selectie aan veilige schoenen."


'Met een eksteroog stap je anders'

"Een goede voetenzorg is ook belangrijk om het valrisico te beperken. Als je een pijnlijk eksteroog hebt, of wondjes aan de voeten, dan ga je anders stappen. En dan verhoogt het risico op een val weer. Daarom gaan onze bewoners ongeveer elke zes weken langs bij de pedicure. Pedicure in het woonzorgcentrum, dat is veel meer dan 'nagels knippen'.”

 

De kine en ergo helpen je aan veilige schoenen

"Soms kunnen bewoners geen schoenen meer vinden in de gewone winkels. Ze hebben last van pijnlijke teenknobbels of tenen die over elkaar groeien, bijvoorbeeld. Ook daarvoor kunnen ze bij de kine of ergotherapeut terecht: wij helpen hen dan om een aangepaste orthopedische schoen te laten maken."