Gepubliceerd op:
4
maart
2018

Onze eerste vrijwilliger vinden we in woonzorgcentrum De Lisdodde. Sonja, vrijwilliger bij het createam, bijt de spits af.

Als ik Sonja op de koudste dag van deze winter leer kennen in De Lisdodde, is direct duidelijk dat ik het rap warm ga krijgen. Het enthousiasme van het createam overspoelt den Opkikker (cafetaria). Sonja is als vrijwilliger een onmisbare schakel van het createam. Het feit dat ze in het najaar verhuist, zal hier duidelijk gevoeld worden. 

Hoe ben je in het vrijwilligerswerk gerold?

Mijn moeder woont hier en op een dag zijn we samen naar de crea gegaan. Mijn moeder kon zelf niet meer meedoen aan activiteiten, maar Inge, de animator en trekker van het createam, zei dat ik dan maar in haar plaats moest meedoen en de week erop deed ik mee. Dat is nu twee jaar geleden.

Welke activiteiten doe je allemaal als vrijwilliger?

Ik doe vooral de crea, samen met Inge. Inge bedenkt de activiteiten en ik denk mee na over de praktische uitvoering. Ik doe dan voorbereiding thuis en bekijk wat er moeilijk zou zijn voor de bewoners en hoe we het kunnen aanpassen zodat ze mee kunnen doen. Iedereen doet altijd mee, ook als bewoners niet veel meer kunnen omwille van lichamelijke problemen, betrekken we hen. Ze kunnen iets vasthouden of kijken gewoon en geven commentaar. We maken altijd veel plezier tijdens crea, soms hebben we dan wel niets gemaakt, maar het was dan toch plezant!

In de zomer ga ik mee wandelen of als er iets speciaals te doen is, mogen ze mij ook altijd contacteren. Ik doe ook vrijwilligerswerk in het ziekenhuis, onthaal en begeleiding van patienten voor dagopame. Daarom mogen ze mij ook telefoneren als het nodig is om bewoners te begeleiden naar een consultatie.

Sommige vrijwilligers kiezen ervoor om maar één bepaald soort vrijwilligerswerk te doen maar ik zie mezelf als multifunctioneel, zo blijf ik flexibel en leer ik ook nog bij, en dat is voor mij heel belangrijk.

Wat vind je leuk aan het vrijwilligerswerk?

Uiteraard het plezier dat we maken en het geeft je een goed gevoel, maar ook vooral zien dat de bewoners plezier maken en creatief bezig zijn, is echt een meerwaarde voor hen. Ze komen eens uit hun kamer en ontdekken dat ze, al gaat het niet meer zo goed, nog mooie dingen kunnen maken. Af en toe moeten we hen wel motiveren maar nu worden we al aangesproken: ‘Wanneer is het weer crea? Wat gaan we deze keer maken?’ en dat is leuk. Het is een teken dat de bewoners ernaar uitkijken. De familie komt er ook soms bijzitten en helpt dan mee. Er is ook resultaat te zien hé. Alle kunstwerken krijgen een plaats in het woonzorgcentrum. Er worden foto's tijdens de crea genomen zo ziet ook de familie hoe elk kunstwerkje gemaakt is, en mogen ze, en terecht, zeer trots zijn.

Is er veel contact met andere vrijwilligers?

We helpen elkaar regelmatig, als we zien dat we ergens een handje kunnen toesteken doen we dat ook, zo leren we ook van elkaar nog nieuwe dingen. Het is echt een familie van vrijwilligers!

Je zal gemist worden wanneer je naar Schotland verhuist!

We kunnen nog altijd een creanamiddag organiseren met facetime: Sonja op het scherm! Ondertussen heb ik daar ook al vrijwilligerswerk geregeld, dus ik ga me zeker niet vervelen.

Bedankt voor dit gesprek en vooral voor jouw vrijwillige inzet! En veel succes in Schotland!