Gepubliceerd op:
6
maart
2018

Vandaag 2 vrijwilligers in de kijker, het duo Jenny en Walter. Eén keer per maand staan ze samen in voor een kookactiviteit in het woonzorgcentrum Sint-Elisabeth en dus is een interview met twee een logische keuze.

Het is nog rustig in het restaurant van het woonzorgcentrum Sint-Elisabeth. Straks zal hier ambiance zijn en ook een beetje gewerkt worden. Jenny en Walter starten dan met hun maandelijkse ‘Koken op uitnodiging’.  Samen met 4 à 5 bewoners koken deze twee vrijwilligers iedere maand iets lekkers.

Hoe zijn jullie in het vrijwilligerswerk gerold?

Jenny: Iets meer dan 12 jaar geleden, enkele jaren voor ons pensioen, zijn mijn man en ik gestart als vrijwilliger, op aanraden van onze dochter die hier werkt. Toen hielpen we af en toe, als er iets te doen was en we zijn het na het pensioen blijven doen maar dan veel meer. Recent is mijn man overleden en het vrijwilligerswerk, de steun die ik hier ook krijg, helpt mij hierbij.

Walter: Mijn echtgenote leest hier als vrijwilliger voor aan bewoners en op een bepaald moment zochten ze iemand die graag kookte. En aangezien ik graag kook en het ook een beetje kan, dacht mijn vrouw aan mij. Zo komt het dat ik in het begin 2 keer per maand en nu nog 1 keer per maand mijn kookkunsten deel met de bewoners.

Welke activiteiten doen jullie allemaal als vrijwilliger?

Jenny: Ik doe een beetje vanalles. Ik ga mee wandelen met bewoners, help opdienen als er iets te doen is, help op de dansnamiddag en dans dan ook met de bewoners en één keer per maand ben ik Walters ‘sous-chef’.

Walter: Ik kom iedere maand koken. We maken iedere keer iets dat anders en altijd iets wat in het woonzorgcentrum moeilijk gemaakt kan worden. Het is geen saaie boel hoor, we praten en lachen wat af tijdens die kookmomenten. Vroeger was er ook muziek en dan toonde ik al eens mijn danskunsten!

Jenny: Ah dan moeten we dat weer invoeren!

Wat vinden jullie leuk aan het vrijwilligerswerk?

Jenny: Je krijgt er echt een goed gevoel van. Je maakt de mensen blij en doordat we in kleine groep werken, kunnen we hen ook echt laten helpen met bijvoorbeeld groenten snijden.

Walter: Het is inderdaad een heel fijn gevoel dat de bewoners uitkijken naar die kooksessie. Je maakt de dag van een bewoner aangenamer, onze kookmomenten breken het dagdagelijkse leven van de bewoners.

Jenny: We worden (hopelijk) allemaal oud en dan willen we ook dat iemand aangename activiteiten organiseert voor ons. Op deze manier maken we het leven van deze mensen iets leuker. We maken hier veel plezier. We hebben zelfs een liedje van het huis: Laat de zon in je hart van Willy Sommers. Ze doen hier veel voor de mensen.

Is er veel contact met andere vrijwilligers?

Walter: Jenny is hier natuurlijk veel meer dus zij kent bijna alle vrijwilligers. Het contact is altijd wel fijn als we elkaar zien. Er is ook ieder jaar een vrijwilligersfeest waar we gaan wandelen of bowlen en dit jaar gaan we indoorgolfen!

Jenny: Ik ken inderdaad bijna alle vrijwilligers. Mijn zus is hier ook vrijwilliger en onze moeder is hier een bewoonster dus dan kom ik ook nog regelmatig op bezoek. Als ik dichterbij zou wonen, dan zat ik hier waarschijnlijk iedere dag.

Bedankt voor dit gesprek en vooral voor jullie vrijwillige inzet!