Gepubliceerd op:
4
november
2019

Proficiat aan onze collega’s Shana (23) en Michelle (27)! Zij behaalden het afgelopen jaar hun diploma verpleegkunde A2 dankzij een combinatie van werken en studeren.

Er is een grote nood aan goede, gepassioneerde verpleegkundigen in de zorg. We waren daarom erg blij toen onze collega’s Shana en Michelle van Hof van Egmont de stap wilden zetten om een driejarige vervolgopleiding te volgen. Beide zijn bij ons gestart als zorgkundige, deden hun werk met passie en bezieling en willen dit nu verderzetten op een hoger niveau. En die kans kregen ze.

Welke opleiding heb je gevolgd?

Shana: HBO5 verpleegkunde, waarvan de eerste twee jaar in avondschool.

Michelle: HBO5 verpleegkunde, in het Busleyden Atheneum campus Botaniek.

Hoe liep de combinatie werken en studeren en kreeg je hierin ondersteuning vanuit de organisatie?

Shana: De eerste 2 jaar waren zwaar, het combineren van werken, studeren, stage,... was niet altijd makkelijk. Ik kreeg wel veel ondersteuning vanuit de organisatie en van mijn hoofdverpleegkundige. Er werd altijd rekening gehouden met mijn lesrooster en stageperiodes.

Michelle: Dankzij “Project 600” verliep dit vlot. Ik kreeg de kans van de overheid om verder te studeren met loon- en functiebehoud. Overdag tijdens de schoolmaanden kon me dus volledig op mijn opleiding focussen en in de zomervakantie kwam ik werken in het Hof van Egmont.

Vanwaar je passie om deze opleiding te volgen en welke meerwaarde biedt deze voor jou en voor onze organisatie?

Shana: Ik zag elke dag als zorgkundige hoe het werk van een verpleegkundige ongeveer in elkaar zat, en dat sprak mij aan. Daarnaast voelde ik bij mezelf dat ik nog meer voor de bewoners wilde betekenen dan dat ik al deed. Vandaar mijn keuze om terug te gaan studeren. 

Michelle: Ik had eigenlijk al het eerste jaar van de opleiding verpleegkunde gevolgd nadat ik afstudeerde als zorgkundige. Maar ik heb die opleiding toen niet afgemaakt omdat ik wou gaan werken en geld verdienen. Dus ben ik gaan solliciteren bij wzc Hof van Egmont als zorgkundige. Na 3 jaar in dienst te zijn, bracht mijn hoofdverpleegkundige me op het idee om mee te doen aan “project 600” en gaf me de inschrijvingspapieren mee. Eens thuis dacht ik: “Waarom niet?!” Ik had niets te verliezen en ik kreeg de kans om mijn kennis en takenpakket te vergroten.

Bovendien kan ik onze bewoners nu nog beter helpen.

Wat maakt dat je vol passie en bezieling bij ons werkt en wil blijven werken?

Shana: Ik werk graag samen met verschillende disciplines en met oudere zorgvragers. Er wordt hier ook echt geluisterd door de hoofdverpleegkundige als er problemen zijn of als er dingen zijn waar je mee zit. 

Michelle: Ik ben in Hof van Egmont begonnen als stagiaire en had een positieve evaluatie waardoor ik er als jobstudent mocht komen werken. Na mijn afstuderen kon ik er meteen ook vast aan de slag.

In Hof van Egmont heb ik de kans gekregen om mezelf te ontplooien en om te scholen tot verpleegkundige. Ik ben hier mijn carrière gestart en hier werken voelt dus als een gewoonte. Ik zie mezelf ook echt niet in het ziekenhuis werken. In HVE worden de zorgvragers als individu gezien en aangesproken met de naam. In een ziekenhuis is dit minder en wordt er in kamernummers gesproken. Dit vind ik niet oke. Het zijn de kleine dingen hier alsook de collega's die me goed opgevangen hebben en direct welkom hebben laten voelen. Want geef toe je collega's zie je soms meer als je partner, dus dit moet ook goed klikken.

Nog kriebels voor een extra opleiding?

Shana: Ik heb kriebels om ook mijn bachelor verpleegkunde (A1) te halen, maar op dit moment is dat nog geen prioriteit aangezien ik in verwachting ben en dus met andere dingen bezig ben.

Michelle: Ik vind dat je nooit genoeg kennis kan hebben en af en toe een opfrissing nodig hebt. Ik heb al enkele externe bijscholingen gevolgd rond dementie en een rond diabetes.  Een opleiding rond palliatieve zorgen staat zeker ook nog op mijn to do-lijstje. Er is niets mooier dan de laatste correcte, comfortzorgen te kunnen geven zodat de zorgvrager niet hoeft te lijden en weten hoe je zijn of haar  familie hierin kan begeleiden en op vangen. 

Zin om ook als verpleegkundige aan de slag te gaan in Hof van Egmont of in een van onze andere woonzorgcentra?

Bekijk dan zeker onze vacatures.