Gepubliceerd op:
1
maart
2023

Gezonde voeding is belangrijk, maar het aanbod van warme maaltijden in de Mechelse dorpen gaat ook over het belang van sociaal contact. Tijdens een gevarieerd driegangenmenu kunnen dorpsgenoten in alle rust en gezelligheid met elkaar tafelen.

Na stopzetting van cateraar De Krone in december 2022, zochten Stad Mechelen en de betrokken vrijwilligersgroepen naar een manier om de werking verder te zetten. Zorgbedrijf Rivierenland wordt de nieuwe cateraar in Battel, Hombeek, Heffen, Muizen en Walem. Okra Leest zal instaan voor de warme maaltijden in Leest.

“De stopzetting van De Krone bood ons de gelegenheid om de werking van de warme maaltijden te evalueren. Om het aanbod praktisch te onderzoeken, hebben de vrijwilligersgroepen en de stad nauw samengewerkt om de noden en doelstellingen van het project per dorp goed in kaart te brengen”, licht schepen van ontmoeting Rina Rabau Nkandu toe. “Tijdens de gesprekken stonden de behoeften van de inwoners en de vrijwilligers centraal en werd het snel duidelijk dat we de werking met warme maaltijden samen verder willen zetten. Het is een goede manier om ontmoeting, goed nabuurschap en samenwerking te stimuleren.”

Zorgbedrijf Rivierenland wordt de nieuwe cateraar

Vanuit de afdeling Sociaal Beleid werd de haalbaarheid en de mogelijkheden voor eenzelfde aanbod in elk van de huidige locaties onderzocht. Er werden tien cateraars aangeschreven, waarvan er twee positief op de oproep reageerden. Uiteindelijk kwam Zorgbedrijf Rivierenland als laureaat uit de bus. Zij waren de aanbieder met de gunstigste tarieven en de mogelijkheid om heel het logistieke gebeuren voor hun rekening te nemen.

“Het Zorgbedrijf heeft veel ervaring met het aanbieden van warme maaltijden. Door met hen in zee te gaan, kunnen we het aanbod van een kwalitatief driegangenmenu garanderen en ontzorgen we de vrijwilligers door extra logistieke ondersteuning”, vertelt schepen Rabau Nkandu.

"We verheugen ons op deze samenwerking, waardoor we samen met de Stad en de betrokken vrijwilligersgroepen bij kunnen dragen aan sociaal contact en gezonde maaltijden in de Mechelse dorpen”, gaat Jeroen Baeten, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland, verder. "Gezien de huidige context is een prijsstijging echter onvermijdelijk. Grondstoffen zijn duurder en de loonkost voor personeel ging omhoog. Desondanks houden we de prijs zo laag mogelijk en voorziet Stad Mechelen een tussenkomst voor het kansentarief. Zo staan we samen garant voor kwaliteit en service."

In de dorpen Battel, Hombeek, Heffen, Muizen en Walem voorziet Zorgbedrijf Rivierenland een maaltijd met een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht aan 13,5 euro per persoon. UiTpas-houders met kansentarief betalen 4 euro, de overige 9,5 euro betaalt de stad terug aan de cateraar. De reguliere prijs stijgt daardoor met 3,5 euro, het kansentarief met 1 euro.

“De prijsverhoging is natuurlijk erg spijtig, maar het enthousiasme onder de Battelse vrijwilligers en van vrijwilligersgroepen in de andere dorpen is wel heel groot om verder te zetten in een proefperiode. Als je ziet hoe onze mensen genieten van het samenzijn tijdens dit maandelijks moment, dan doen wij graag verder”, zegt Nadine Donatoni, vrijwilligster in Battel.

Leest vaart eigen koers

Tijdens de gesprekken die in Leest met de vrijwilligers en mogelijke partners gevoerd werden, kwam naar boven dat het dorp de warme maaltijden zelf wil voorzien. Stad Mechelen faciliteert de locatie in zaal Ter Coose, maar Okra Leest zal instaan voor de bedeling van de maaltijden en zal de logistieke taken op zich nemen via hun vrijwilligerswerking.

Ook hier bestaat het menu uit drie gangen en zal de reguliere prijs voor de maaltijd 10 euro bedragen. Opnieuw komt Stad Mechelen tussen om maaltijden met het kansentarief van 4 euro te kunnen aanbieden.

Bruno Claes van Okra Leest: “Met onze vereniging nemen we de volledige organisatie voor onze rekening. Hierdoor zorgen we er zelf voor dat de prijzen niet verhogen. Wij zijn de stad dankbaar voor de steun, want zonder zouden we dit niet kunnen doen.”

Proefperiode

In maart 2023 start het aanbod van de warme maaltijden opnieuw op, de proefperiode loopt tot maart 2024. Zowel Battel, Hombeek, Heffen, Muizen en Walem in samenwerking met het Zorgbedrijf, als de werking met Okra in leest zullen de testfase doorlopen.

“Tijdens de vierde en de tiende maand houden we een evaluatie in alle dorpen. Waarna we in overleg met alle betrokken partijen zullen bekijken of het aanbod op deze manier de lokale noden tegemoet kan blijven komen”, besluit Rina Rabau Nkandu.