Gepubliceerd op:
1
maart
2022

Rawaa Al Ejeili (46) werkt als technicus in wzc Hof van Egmont en Roosendaelveld. Met ondersteuning van Zorgbedrijf Rivierenland stuurt hij tweedehandsmateriaal naar zijn geboorteland Irak, om zo ook daar mensen te helpen.

Rawaa Al Ejeili helpt bewoners en personeel in wzc Hof van Egmont en Roosendaelveld door allerhande technische problemen op te lossen en klusjes uit te voeren. Sociaal als hij is, maakt hij graag met iedereen een praatje.

Afwisselende job

"Een standaarddag bestaat eigenlijk niet in mijn job. Dat maakt het leuk en gevarieerd. Ik bekijk eerst mijn mails om te zien welke vragen de diverse personeelsleden naar mij sturen, en ga dan helpen waar het nodig is. Soms gaat het om technische zaken die ik zelf kan oplossen, soms contacteer ik firma’s voor de herstelling van toestellen, in andere gevallen vraag ik hulp van de onderhoudsmedewerkers. Regelmatig kom ik ook bij bewoners zelf over de vloer, bijvoorbeeld om een kader aan hun muur op te hangen, de tv te programmeren, een lamp te vervangen of een kast te monteren."

Taalcoaching

"Twaalf jaar geleden kwam ik vanuit Irak naar België. De situatie daar, onder meer met ISIS, maakte het gevaarlijk om er nog langer te blijven. In Irak had ik, na een opleiding als leraar Arabisch, een driejarige opleiding mechanica gevolgd. Ik was er zeven jaar zaakvoerder van een technisch bedrijf. Met die achtergrond ben ik goed uitgerust voor mijn huidige job.

"Ik doe mijn best en leer graag bij. Nederlands is voor mij wel een moeilijke taal. Ik kan mij behoorlijk uit de slag trekken voor mijn dagelijks werk, maar bijvoorbeeld alle details van een technisch probleem goed uitleggen via mail, dat is niet eenvoudig. Gelukkig krijg ik hiervoor ondersteuning via mijn werkplek. Ik kreeg al verschillende keren begeleiding van een taalcoach. Zij helpt me onder andere om duidelijk en correct te schrijven.

Sociaal contact

"Ik doe mijn job heel graag. Ik vind het fijn om mensen te helpen en krijg veel dankbaarheid terug van hen. Ook het sociale contact is erg leuk. Als ik bij bewoners in de kamer iets kom repareren, stellen ze vaak honderduit vragen als ze horen dat ik uit Irak kom. Ik vertel dan graag iets meer over hoe het was om daar te leven. Ook met de collega’s en mijn leidinggevende heb ik een heel tof contact.

Financiële en materiële hulp voor Irak

"Al sinds ik in België woon, zocht ik naar een mogelijkheid om iets te doen voor de bevolking in Irak. Via 11.11.11 kon ik financiële hulp sturen, en in 2021 startte ik het project ‘Thamer voor vrede’ op, waarmee naast geld ook materiële hulp richting Irak gaat. Zorgbedrijf Rivierenland doet daar een mooie bijdrage in, door afgedankt materiaal uit de woonzorgcentra dat nog bruikbaar is te doneren. Rollators, rolstoelen, tv-toestellen … Spullen die heel welkom zijn voor arme en zorgbehoevende mensen in Irak, maar ook in een school die daar gerenoveerd wordt. Het is fijn om die ondersteuning te krijgen via mijn werk. Zo kan ik niet alleen hier, maar ook in mijn geboorteland mensen helpen.

"Als er mensen zijn die ook een bijdrage willen leveren aan het project ‘Thamer voor vrede’, kunnen ze me contacteren via 0493 33 39 03 of rawaa_alhsooni@yahoo.com. Bedankt alvast!"