Gepubliceerd op:
13
juni
2023

Een nieuwe thuis voor de 17e eeuwse kopie van het schilderij van Antoon Van Dijck, ‘Christus aan het kruis', welke tot voor kort in de kapel van het voormalige woonzorgcentrum Sint-Elisabeth hing.

‘Bij de verbouwingen werd de kapel ontwijd en omgebouwd tot inkomhal voor de site Bosbeekhof’, zegt Maddy Van den Bergh, directeur van de site.  ‘Daardoor gingen we op zoek naar een nieuwe locatie voor het schilderij in de gemeente’. Pastoor Karl Abts van de Sint-Catharinaparochie twijfelde geen moment toen hij het voorstel kreeg.  Tijdens de misviering van zondag 11 juni om 9u30 draagt Zorgbedrijf Rivierenland het schilderij over aan de parochie.  ‘Het schilderij krijgt een speciale plaats naast het Mariabeeld vooraan’, zegt diaken Koen Jacobs.‘   Een aantal bewoners van het woonzorgcentrum willen dit niet missen en gaan deze keer naar de misviering in de kerk.   Na de viering is er een kleine receptie voor alle aanwezigen.

(Het is deze dag ook de verjaardag van de wijding van de kerk in 1994).

Het schilderij

Het schilderij ‘Christus aan het kruis’, olieverf op doek, hing in de kapel van wzc Sint-Elisabeth, huidig wzc Bosbeekhof. Niemand kan vertellen hoe het er terecht gekomen is. Vermoedelijk is het met de zusters meegekomen toen het toenmalige ‘Gesticht de Billemont - de Raedt’ werd opgericht.  Het gaat om een kopie naar het schilderij van Antoon van Dijck (1599-1641) dat hij in opdracht van de toenmalige prior van het Augustijnenklooster in Antwerpen schilderde.  Dit zeer bekende en geliefde werk van Van Dijck werd vaak gekopieerd, vooral voor Vlaamse kerken, kloosters en abdijen. Het werk is niet gesigneerd, wat niet ongewoon is wat religieuze kunst betreft, maar de correcte anatomische weergave, de gebruikte techniek en de expressie van de figuur, tonen aan dat het om een vakbekwame kunstenaar gaat.

Begin van deze eeuw liet het OCMW van Sint-Katelijne-Waver het schilderij restaureren in het restauratie-atelier van Kathy Vincke in Leuven. Het OCMW had een legaat ontvangen van mevr. Lucy Uytterhoeven dat hiervoor gebruikt werd.  Het technisch onderzoek van het werk heeft een aantal elementen aan het licht gebracht waardoor het ontstaan van het werk met zekerheid in de zeventiende of vroeg achttiende eeuw kan worden gesitueerd. Omwille van de structuur van het doek en de grondering op basis van krijt kan men bijna met zekerheid zeggen dat het uit Vlaanderen komt.

Het schilderij was meer dan 100 jaar geleden al eens gerestaureerd. Het originele doek moet in dergelijke mate aan de randen beschadigd zijn geweest dat restauratie van deze randen met de middelen die men toen had niet meer mogelijk was. Het midden van het schilderij, het cruciale gedeelte met de voorstelling van Christus aan het kruis, is wel bewaard gebleven.

 

Fotograaf: Francis Liekens