Gepubliceerd op:
14
juli
2022

Stage lopen in het woonzorgcentrum? Stagebegeleiders Yohan en Michelle vertellen je waarom Zorgbedrijf Rivierenland écht wel de plek is voor jou. “Na hun stage vragen stagiairs ons wanneer ze mogen terugkomen. Dat is de beste reclame”.

 

 

Stagebegeleiders aan het woord:

 

Yohan Arnould werkt al vier jaar als zorgkundige in wzc Bosbeekhof. Daar vond hij een passie in het begeleiden van stagiairs. In september start hij met de opleiding Verpleegkunde, in het kader van Project 600, om zo een optimale begeleiding te kunnen geven aan zorgkundigen én verpleegkundigen in opleiding.

Michelle De Leeuw liep ooit zelf stage in wzc Hof van Egmont. In 2013 startte ze er als zorgkundige, en na een doorgroeitraject is ze er nu al vier jaar werkzaam als verpleegkundige. Ze is stagementor op de afdeling Botaniekvest.

 

Een goede stage, wat is dat voor jou?

Yohan: “Een kans om met veel collega’s samen te werken. Ik vind het fijn om stagiairs echt mee te laten draaien in het multidisciplinair team. Als stagiair zorgkundige of verpleegkunde is het ook leerrijk om samen te werken met de kinesist of de ergotherapeut, bijvoorbeeld.”

Michelle: “Je wil met je stage ook een zo realistisch mogelijk beeld geven van de ouderenzorg. Scholieren uit het zevende jaar bejaardenzorg nemen we bijvoorbeeld mee op pad met de verpleegkundigen, we laten hen zien wat wondzorg inhoudt, ze mogen tubes aangeven bij een bloedafname. Een goeie stage is veel meer dan verzorgen en tijd maken voor de mensen, het is ook ontdekken wat je kan verwachten als je verder studeert of verder gaat in de verpleging.”

 

Waar leg jij als stagementor graag de klemtoon op?

Yohan: “Feedback! Want hoe meer feedback je krijgt, hoe meer je kan bijleren. En feedback motiveert je ook om vooruit te gaan. Ik ben zelf natuurlijk niet elke dag aanwezig. Daarom ontwikkelde ik een digitaal stageplatform waarop mijn collega’s dagelijks hun feedback kunnen achterlaten voor de stagiairs. Zo kan ik waardevolle evaluaties formuleren.”

 

 

"Ik zorg ervoor dat een stagiair in Bosbeekhof met ieder van ons kan meelopen, om zo al die verschillende ‘specialiteiten’ van de verschillende collega’s te kunnen ontdekken. Zo leer je superveel bij én voel je ook echt de passie van al onze medewerkers" - Yohan

 

 

Wat mag niet ontbreken tijdens een stage?

Michelle: “Een open communicatie, in beide richtingen. Studenten worden bij ons ook uitgenodigd op het multidisciplinaire overleg. We hechten veel waarde aan hun visie en suggesties. Bij ons krijgen alle studenten verantwoordelijkheid, en de vrijheid om initiatief te nemen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze die eigenschappen in het werkveld ook kunnen tonen. Dus voor mij is dat dan ook de basis van de stage.”

 

Hoe hou je de stage boeiend?

Michelle: “Door een stage te ‘bouwen’ op maat van elke student. Uiteraard kijken we daarbij naar het opleidings- en competentieniveau: hoever staan ze al? In een eerste jaar verpleegkunde geven we bijvoorbeeld nog veel ondersteuning, terwijl studenten uit het derde jaar na wat oefening al taken alleen kunnen uitvoeren, onder toezicht. Daarnaast spelen persoonlijke interesses ook een belangrijke rol: wat wil de student graag bijleren, waar ligt haar of zijn passie? We passen de dagdagelijkse taken op maat aan.”

 

Wat maakt een stage bij jullie uniek?

Yohan: “Elke collega heeft z’n eigen specialiteit, een bepaalde techniek waar hij of zij heel goed in is. De ene is een krak in scheren, de andere heeft een bepaalde manier van insmeren, nog een andere weet alles over ergonomie. Ik zorg ervoor dat een stagiair in Bosbeekhof met ieder van ons kan meelopen, om zo al die verschillende ‘specialiteiten’ van de verschillende collega’s te kunnen ontdekken. Zo leer je superveel bij én voel je ook echt de passie van al onze medewerkers. Dat zorgt voor een unieke stage-ervaring.”

 

Michelle: “In Hof van Egmont werken verpleegkundigen en permanentieverpleegkundigen: een permanentieverpleegkundige staat niet ‘vast op een gang’, maar is verantwoordelijk voor de verpleegkundige taken in het hele huis. Zo ken je echt bijna alle mensen, en dat is uniek. We geven studenten verpleegkunde vanaf het eerste jaar de kans om mee te lopen tijdens zo’n permanentie, om te tonen dat permanentieverpleegkundige ook een job is in ons woonzorgcentrum.”

 

 

"Bij ons krijgen alle studenten verantwoordelijkheid, en de vrijheid om initiatief te nemen. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat ze die eigenschappen in het werkveld ook kunnen tonen. Voor mij is dat de basis van een stage.”  - Michelle

 

Een stage in het woonzorgcentrum: waar staan studenten vaak van versteld?

Michelle: “Dat het zo fijn is om een hechte band te kunnen opbouwen met bewoners. In een ziekenhuis komen en gaan de mensen, hier is dat anders. Op de duur kennen ze zelfs de familieleden van bewoners. Ik hoor ook vaak dat studenten positief verbaasd zijn over de hoeveelheid technieken die ze hier aanleren. Wij doen ook subcutane infusen, inspuitingen, bloedafnamen, stoma’s… Er valt veel te leren in het woonzorgcentrum.”

 

Stel, je mag reclame maken voor een stage bij Zorgbedrijf Rivierenland. Wat zou je dan zeker willen vertellen?

Yohan: “Dan zou ik zeggen: als je écht een goeie opvolging wil, moet je hier zijn. Wij horen zowel van de stagiairs, als van de scholen dat de opvolging bij ons superfijn verloopt. En ook de werksfeer is top. Bovendien moedigen we aan dat stagiairs meedenken en we leren ook graag van hen bij. Onlangs was er een student die ons een nieuwe techniek aanleerde voor wondzorg, met een beter resultaat. We zijn die techniek meteen gaan toepassen. Een stage is hier geen eenrichtingsverkeer, het is een hechte samenwerking met veel respect voor elkaar.”

Michelle: “Wij verwelkomen graag studenten om ze te laten bloeien en groeien. En wie eerst bij ons stage loopt, eindigt héél vaak in weekend- en vakantiewerk. Of zoals ik: met een vast contract. Voor gepassioneerde en gemotiveerde mensen hebben we altijd plaats.”

 

 

Interesse in een stage? Welkom!

Hier vind je meer info over een stage bij Zorgbedrijf Rivierenland