Al 20 jaar lang bakt Frans (78) elke maand wafels voor verschillende lokale dienstencentra in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. Voor veel mensen staan de fameus lekkere wafels van Frans met stip in hun agenda.
Dinsdagmiddag, 14 uur. In de brasserie van lokaal dienstencentrum Den Abeel hangt de zoete geur van krakend verse wafels als een warm dekentje in de lucht. Iedereen weet: Frans is in huis!
Maandelijks op post
“Eigenlijk is dat heel toevallig begonnen”, begint Frans zijn verhaal. “Twintig jaar geleden was de petanqueclub van Den Abeel op zoek naar een manier om de kas te spijzen en heb ik aangeboden om wafels te bakken. Die eerste wafelenbak was zo’n succes dat de toenmalige directie me vroeg om dat maandelijks te komen doen.” En zo ging de bal aan het rollen. Eerst bakte Frans enkel wafels in Den Abeel, later kwamen daar de lokale dienstencentra Den Deigem en De Schijf bij. Vandaag verwent hij ook om de 6 à 8 weken de bezoekers van De Plek in Sint-Katelijne-Waver.
Wafels zonder risico
Elke keer bakt Frans gemiddeld zo’n 60 wafels. Dat doet hij op 4 wafelijzers tegelijk in anderhalf uurtje. Het deeg maakt hij de avond voordien of – als er onweer voorspeld wordt – de ochtend zelf. “Nee nee, dat is geen fabeltje! Als het onweert terwijl het deeg staat te rijzen, dan wordt het zuur. Ik gebruik zowel verse gist, vlokken als poeder in het deeg. Daardoor wordt het zeker snel zuur bij veranderlijk weer. Ik neem dus geen risico’s.”
Krokant vanbuiten, luchtig vanbinnen
Drie soorten gist dus. Meer wil Frans over zijn recept niet prijsgeven. Slechts enkele gelukkigen kennen zijn geheim om het lopende deeg om te toveren tot luchtige en krokante wafels. “Ik ben ooit vertrokken van het recept dat op de pakken bloem van Imperial stond. Dat heb ik in de loop van de jaren verfijnd totdat het op punt stond”, vertelt Frans na wat aandringen. En wat hij nog wil verklappen over zijn berucht lekkere wafels: “Ik maak ze met hart en ziel.”.
“Ik maak mijn wafels met hart en ziel”
Bakker van dienst
Voor veel mensen staan de wafels van Frans met stip in de agenda aangeduid. Zoals bij Stany. Stany woont in Sint-Katelijne-Waver, maar zakt speciaal voor de wafels van Frans af naar Den Abeel in Mechelen. “Ik spreek hier af met mijn broer die in de buurt woont en dan maken we er een gezellige namiddag van. We genieten van een verse wafel en een babbel met mekander en de andere bezoekers van Den Abeel.”
En Frans? Eet die zelf ook nog wafels? “Af en toe eentje”, lacht hij. “Mijn kinderen durven al eens geveinsd kwaad vragen wanneer ik eindelijk eens voor hen wafels bak. Dus ook op familiefeesten ben ik bakker van dienst. Ik heb zelfs op het trouwfeest van mijn zoon wafels gebakken voor meer dan honderd man! Ach, zo lang ik het graag doe, blijf ik ermee doorgaan!”
--> Zin gekregen in een wafel? In de activiteitenkalender van Mechelen en van LDC De Plek zie je waar en wanneer Frans van dienst is.