Gepubliceerd op:
9
maart
2023

Binnen enkele maanden start een proefproject waarbij bewoners van onze Mechelse woonzorgcentra regelmatig in contact kunnen komen met huisdieren. De Dijlestad werkt hiervoor samen met AAP Vzw en Zorgbedrijf Rivierenland.

In haar charter Dierenwelzijn verbindt de stad Mechelen er zich toe om dieren toe te laten in woonzorgcentra, naast heel wat andere punten om het dierenwelzijn in de stad te verbeteren. In het verleden werden bij Zorgbedrijf Rivierenland al bezoeken van huisdieren georganiseerd, en die ervaringen bleken keer op keer positief. De samenwerking met AAP vzw (Animal Assisted Projects) maakt bezoeken van huisdieren nu op regelmatige basis mogelijk. De afhankelijkheid van vrijwilligers en inzet van eigen personeel stond dit voorheen in de weg.  

 

“Het project dat de naam Aamaai meekreeg, is niet enkel een goede zaak voor de bewoners,” zegt schepen van dierenwelzijn Vicky Vanmarcke. “Ook de dieren zelf genieten van de aandacht en knuffels. De vrijwilligers vinden het dan weer geweldig dat ze met hun dier anderen intens gelukkig kunnen maken. Deze vrijwilligers krijgen een doorgedreven opleiding waarin sociale vaardigheden en de sterktes van het dier aan bod komen, maar waarin ze ook leren omgaan met de doelgroep. We streven ook naar een duurzaam contact tussen woonzorgcentrum en het vrijwilligersteam. Het project vertrekt dus van een brede basis.” 

 

“De aanwezigheid van dieren in de woonzorgcentra betekent vaak veel voor de bewoners,” stelt schepen van welzijn en ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland Gabriella De Francesco. “Huisdieren geven hen een vertrouwd gevoel, roepen herinneringen op en zorgen voor kleine geluksmomentjes. Bovendien zet het ouderen aan hun verhalen met anderen te delen, en bevordert het hun interactie en onderlinge verbinding. We zijn zeer benieuwd naar de impact van dit proefproject op onze Mechelse bewoners.”  

 

Ook voor bewoners met dementie kan het bezoek van een huisdier betekenisvol zijn. Het Expertisecentrum Dementie bevestigt dat interactie met huisdieren het welzijn van mensen met dementie versterkt. De aanwezigheid van dieren neemt onrust weg, stimuleert alertheid en bevordert het leggen van contact.  

 

In een eerste fase zal dit proefproject één jaar lopen in woonzorgcentra De Lisdodde, Hof van Egmont en Roosendaelveld. Een evaluatie met AAP vzw en Zorgbedrijf Rivierenland over de samenwerking en de impact op de bewoners zal daarna de toekomst van het project uitwijzen. 

 

“De opleiding van de vrijwilligersteams begint in de komende weken,” voegt Vanmarcke toe. “Iedereen met een hart voor dieren en de wil om een waardevolle bijdrage aan de maatschappij te leveren, is meer dan welkom. Aanmelden kan via https://www.aapvzw.be/word-vrijwilliger/vrijwilliger-aai-team of via info@aapvzw.be.  

 

Voorzitter van het zorgbedrijf Jeroen Baeten vult aan: “In wzc Bosbeekhof in Sint-Katelijne-Waver werken we al enkele jaren samen met AAP vzw. Zij zorgden al voor een heel goede match en vele fijne momenten tussen ‘aai-hond’ Emma en onze bewoners. Het is fijn om dergelijke zaken uit te breiden naar al onze woonzorgcentra”.