Gepubliceerd op:
14
mei
2024

Vandaag openden Zorgbedrijf Rivierenland en Nachtzorg Mechelen een nachtopvang in woonzorgcentrum De Lisdodde. De inhuldiging van het nieuwe nachthotel volgde op de plechtige ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Zorgen voor een naaste vraagt veel van mantelzorgers: ze nemen vaak 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 de zorg voor een zorgbehoevende partner, ouder, kind of kennis op zich. Nachtzorg kan enkele nachten per week die zorg overnemen. 

Zorg op maat

Nachtzorg is uniek omwille van de unieke samenwerking tussen diensten gezinszorg, oppashulp, thuisverpleging en residentiële voorzieningen. Door de handen in elkaar te slaan, kunnen we de cliënt centraal zetten en zorg op maat organiseren.

Vanaf vandaag stelt woonzorgcentrum De Lisdodde een kamer ter beschikking als nachthotel. Zo breidt het netwerk van Integrale Nachtzorg Mechelen steeds verder uit. Zorgbehoevenden die een aantal nachten per week doorbrengen in een nachthotel, kunnen op die manier langer thuisblijven.

Ademruimte voor zorgbehoevende en mantelzorger

"Nachtzorg laat toe dat een mantelzorger even tijd voor zichzelf kan nemen. Dat is nodig, want de zorg voor een naaste houdt nooit op. Dankzij de samenwerking met Nachtzorg Mechelen kan Zorgbedrijf Rivierenland nu overnachtingen aanbieden in het zorghotel, een nodige ondersteuning voor een zorgbehoevende die de wens heeft om thuis te blijven wonen, en een nodige ademruimte voor de mantelzorger", vertelt Gabriella De Francesco, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland.

Een unieke combinatie

“Nachtzorg Mechelen vindt het belangrijk om zorgbehoevende personen en hun mantelzorgers goed te ondersteunen en ze kennis te laten maken met de verzorging en overnachting in een residentiële instelling. De combinatie van thuis ondersteund worden en een tijdelijk verblijf in het woonzorgcentrum kan de stap naar het wzc gemakkelijker en vertrouwder maken als thuisblijven toch niet langer haalbaar zou zijn”, legt Els Vaneynde, coördinator nachtzorg Mechelen, uit.

Foto van kamer in zorghotel

“Dankzij deze samenwerking bundelen Zorgbedrijf Rivierenland en Nachtzorg Mechelen hun krachten. Zo kunnen we blijven groeien als organisatie en kunnen we onze expertise maximaal inzetten”, besluit Jeroen Baeten, ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland.