De Vlaamse Regering besliste om een Vlaams Expertisepunt Mantelzorg op te richten. Dit expertisepunt verzamelt alle informatie voor en over mantelzorgers. Het is een trefpunt waarop actuele kennis en informatie verzameld wordt. Sinds begin maart is er nu ook een website waar heel veel interessante informatie te vinden is: Website expertisepunt mantelzorg

Je bent mantelzorger als je:

  • Op regelmatige basis zorgt voor een familielid, buur, vriend, kennis,… thuis of in een voorziening

  • Meer dan gebruikelijke zorg geeft omwille van ziekte, handicap, psychische moeilijkheden, …

  • Dit doet omdat je een affectieve band hebt met die persoon

Ondersteuning voor mantelzorgers

De mensen die je nauw aan het hart liggen, helpen en ondersteunen is voor velen van ons heel vanzelfsprekend. Je buur, familie of vrienden helpen en begeleiden geeft je een gevoel van zinvolheid en is voor velen een ware hulp. Tegelijk is dit soms mentaal, fysiek maar ook financieel zwaar om dragen. Met de uitbouw van een uitgebreide dienstverlening ondersteunen we de mantelzorgers zo veel als mogelijk.

De zorgcoach is je aanspreekpunt. Maar we nemen ook specifieke initiatieven ter ondersteuning van de mantelzorgers.

Je kan mantelzorgtoelage aanvragen of informatie krijgen via de zorgorganisatie. Ben je mantelzorger van een persoon met dementie, dan kan je ook terecht in 't MoNUment, een inloophuis voor personen met dementie én hun mantelzorgers.

Ben je op zoek naar de ondersteuning, info en bijeenkomsten voor mantelzorgers in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. Neem dan ook een kijkje op onze pagina rond mantelzorg.

In Vlaanderen is een Vlaams Expertisepunt voor mantelzorgers opgericht. Hun website biedt een overzicht van alle informatie die je als mantelzorger zoekt, ga daar zeker ook een kijkje nemen.