Gepubliceerd op:
22
november
2022

Benieuwd hoe de kinderverzorgers van Zorgbedrijf Rivierenland het voorlezen net nog wat spannender maken voor de baby’s en peuters? Ze delen vijf leuke voorleestips.

Natuurlijk is het eigenlijk elke dag voorleesdag, in onze kinderdagverblijven. Maar tijdens de Officiële Voorleesweek werken we graag nog wat extra rond het thema ‘boekjes’. De kinderverzorgers uit onze vier kinderdagverblijven vertellen hoe zij samen voorlezen.

 

  • “Boekjestijd? Dan laten we de kindjes eerst even naar de kaft kijken. Wat staat er allemaal op? En waar zou dit boekje over kunnen gaan? We bladeren ook al even in het boek, en tonen een paar prenten. Zo prikkelen we meteen hun nieuwsgierigheid, en zitten de kindjes op het puntje van hun stoel voor het vervolg.”

 

  • We beelden samen uit. Lezen we bijvoorbeeld een boekje over dieren die op een bepaalde manier bewegen, dan gaan we de kindjes uitnodigen om die beweging na te bootsen. Denk maar aan: met trage stappen op de vloer stampen, zoals een olifant.”

 

  • “In het kinderdagverblijf gebruiken we tijdens het voorleesmoment ook vaak attributen. Zo verstoppen we bijvoorbeeld enkele voorwerpen die voorkomen in het boek, in een doos. Ideaal voor een kiekeboe-spelletje tussendoor: dan laten we alle kindjes eens door een kleine opening van de doos piepen. Wat zien ze?”

 

  • “Ook bij de baby’s lezen we elke dag voor. Want baby’s houden ook écht van boeken. Ze houden ervan om boeken aan te raken - we laten hen zelf de knisperboekjes ontdekken, of de kartonnen boekjes openen en weer dichtslaan - maar ze vinden het ook fijn om gewoon naar onze vertelstem te luisteren.”

 

  • “Boekje uit? Dan sluiten we het verhaaltje ook altijd duidelijk en leuk af: dan gooien we een luchtkusje naar het boek, zwaaien we even en zeggen we: ‘daaaag, tot de volgende keer!’”