Gepubliceerd op:
19
oktober
2021

Sinds 1 september werkt de kinderopvang van Zorgbedrijf Rivierenland met recycleerbare luiers. Maar er zijn ook ouders die liever met wasbare luiers werken. Beide zijn een pak milieuvriendelijker dan wegwerpluiers. We spraken erover met mama Katrien.

Wie een baby of peuter in huis heeft, weet het maar al te goed: wegwerpluiers zijn goed voor tonnen afval. Volgens OVAM bestaat huishoudelijk afval in Vlaanderen voor 12% uit hygiënisch afval, dus luiers en incontinentiematerialen. Dat betekent 84 miljoen kg per jaar. En dat is nog zonder de kinderopvang en zorgfaciliteiten meegerekend.

Een duurzame investering die zichzelf terugbetaalt 

Voor Katrien Moubax was het gebruik van herbruikbare of wasbare luiers dan ook een zeer bewuste keuze: “Van zodra je een kind op de wereld zet, brengt dit meteen een hoop afval mee en ik wou dit zoveel mogelijk beperken. Bij de geboorte van ons eerste dochtertje, was er nog niet zoveel aanbod aan wasbare luiers als vandaag. En niet alle wasbare luiers op de markt zijn even duurzaam. Goed advies van verkopers is dus echt belangrijk. Om niet constant te moeten wassen, heb ik mij meteen een pakket van 28 luiers aangeschaft. Voor ons derde dochtertje heb ik nog extra luiers tweedehands aangekocht, zodat ik uiteindelijk maar 1x per week moest wassen. Op zich is het wel een investering, maar met 2 of meer kindjes verdien je die kost zo terug. Bovendien weegt het ook niet op tegen het duurzame aspect, dat veel belangrijker is.”

Afbeelding met boom, gras, persoon, buitenAutomatisch gegenereerde beschrijvingWasbare luiers zijn gewoon een ingesteldheid

“Bij het zoeken naar een nieuw kinderdagverblijf was, naast de beschikbare ruimte en de mooie buitenplaats, de mogelijkheid om herbruikbare luiers te gebruiken één van de redenen waarom ik voor Klein Begijnhof koos.” vertelt Katrien.

In de 3 kinderdagverblijven van Zorgbedrijf Rivierenland zijn er 20 kindjes die momenteel wasbare luiers gebruiken.

“Het is niet evident om jonge ouders te overtuigen om het anders aan te pakken. Tijdgebrek en gemak primeren vaak in onze Westerse samenleving, maar voor mij is het een ingesteldheid. In mijn omgeving zijn er verschillende ouders die wel voor wasbare luiers kiezen of hebben gekozen. Het is dus een stijgende trend. Toch zijn er nog velen die het helaas niet zien zitten, of hun bijdrage hierin niet belangrijk vinden. En als niet beide ouders achter het idee staan, wordt het moeilijker,” zegt Katrien.

Recycleerbare luiers als eerste duurzame stap

In het voorjaar van 2021 deed het Zorgbedrijf mee aan een pilootproject van Woosh, een organisatie die luier levert, ophaalt en recycleert. Voor Katrien betekende dit alvast een grote stap vooruit: “Ik besef dat er nog een lange weg te gaan is en dat niet alle jonge ouders zullen openstaan voor wasbare luiers. Maar het recycleren van wegwerpluiers via Woosh is dan ook een mooie eerste stap. Als organisaties zoals het zorgbedrijf hieraan bijdragen, vergroot dat de bewustwording en dat kan ik alleen maar toejuichen. We zijn met 8 miljard mensen op deze wereld, iedereen kan zijn/haar steentje bijdragen, hoe kleinschalig ook.”

Het pilootproject met Woosh kon in de 3 kinderdagverblijven van Zorgbedrijf Rivierenland rekenen op grote tevredenheid van medewerkers en betrokken ouders. Daarom werd beslist om vanaf 1 september 2021 in zee te gaan met de luierservice.

Kindjes zijn sneller droog

Katrien hoopt stiekem wel dat er op termijn wordt overgeschakeld naar wasbare luiers, bv via een samenwerking met een lokaal wasbedrijf dat efficiënt kan wassen, idealiter op regenwater. Dat biedt trouwens ook potentieel voor een versie naar ouderenvoorzieningen, en dus zeker ook binnen het zorgbedrijf.

“Zo worden ze nog eens opnieuw hergebruikt, dat is toch fantastisch?” lacht ze. “Ons jongste dochtertje van 2 is al een tijdje zindelijk – nog een voordeel van wasbare luiers. Waar chemische elementen in wegwerpluiers het ‘aangenamer’ maken om in hun broek te doen, voelen kindjes dat sneller bij wasbare luiers. Daardoor zijn ze ook sneller droog, en dat komt zowel het milieu, kindjes, ouders, kinderopvang als kleuterscholen ten goede, niet?”