Gepubliceerd op:
4
februari
2019

Ann-Sophie Cobbaert (41) zit in haar laatste jaar ergotherapie. Eind 2018 liep ze stage in De Lisdodde op de afdeling bij ouderen met dementie.

Ann-Sophie Cobbaert (41) zit in haar laatste jaar ergotherapie in Brussel. Eind 2018 liep ze stage in De Lisdodde op afdeling De Libel. Dit is de gesloten afdeling waar ouderen met dementie verblijven volgens het systeem van kleinschalig genormaliseerd wonen. Ze is afkomstig uit Mechelen en mama van twee kindjes.

We zien het niet zo vaak dat een volwassene stage loopt in het zorgbedrijf. Ann-Sophie die in haar laatste jaar ergotherapie zit in Brussel, heeft er namelijk al een hele carrière opzitten. Voor haar studie ergo had ze een job als projectmanager. Ze tekende gebouwen uit, coördineerde bouwprojecten en zette andere mensen aan het werk. Een totaal andere functie dus in een totaal andere sector. Maar ze voelde zich daar niet goed en merkte dat ze een andere richting wilde inslaan. Na lang beraad besloot ze haar hart te volgen en een opleiding te beginnen in de zorg, op zoek naar meer voldoening.

Hoe ben je in De Lisdodde terecht gekomen?

Tijdens de studie ergotherapie is het de bedoeling dat je stage gaat lopen bij de verschillende soorten doelgroepen waar je als ergotherapeut terecht zou kunnen komen. Zo moet je in je laatste jaar op 3 plaatsen stage lopen. Voor mijn stage met ouderen was ik vorig jaar al terechtgekomen in De Lisdodde. Dat was een erg positieve ervaring. Daarom ben ik er dit jaar terug.

Hoe lang heb je stage gelopen?

Mijn eerste stage duurde vier weken, de afgelopen stage was 8 weken. Ik vond het heel nuttig om 8 weken mee te draaien met het team om ervaring op te doen.

Heb je bewust gekozen voor een stage met ouderen?

Vanuit mijn school moet je tijdens je studie stage lopen bij verschillende doelgroepen. Deze stage was bewust gekozen omdat ik ook mijn bachelorproef uitwerk bij deze doelgroep. Eerder liep ik al stage in het PZ in Duffel op de crisisinterventie en in het activiteitencentrum. Mijn vorige stage was ook in De Lisdodde, op de afdeling De Libel.

Hoe verliep de afgelopen stage?

Mijn stage liep af net voor de kerstperiode 2018 en is heel goed verlopen. Ik heb vooral geleerd wat je als ergotherapeut kan betekenen voor personen met dementie en hoe de verschillende zorgverleners samenwerken. Ik zal nog regelmatig naar De Lisdodde teruggaan in het kader van mijn bachelorproef.

Waarover gaat je bachelorproef?

Over op welke manier ergotherapeuten de ouderen met dementie die op visueel vlak problemen ervaren, ondersteuning kunnen bieden. Visuele problemen worden vaak niet opgemerkt bij ouderen met dementie en kunnen zeer divers zijn. Het kan gaan van het moeten dragen van een bril, het hebben van cataract of andere visuele informatie niet meer kunnen interpreteren omdat bepaalde delen van het brein aangetast zijn door de dementie.

Een voorbeeldje: Ouderen hebben soms moeite om hun eigen kamer terug te vinden omdat alle deuren op elkaar lijken en anders zijn dan bij hun thuis. Of ze kunnen moeilijk een witte deur in een witte muur onderscheiden. Ze hebben geen of verminderd dieptezicht, ze zien kleuren anders door vergeling van de ooglens, …

Werd je goed begeleid?

Ik had twee stagementoren, Luc en Sanne, die me heel goed begeleid hebben en waarbij ik altijd terecht kon. Wanneer ik iets niet snapte, namen ze de tijd om me de nodige uitleg te geven maar evenzeer lieten ze mij gewoon dingen proberen en zelf ervaren.

Liep je volwaardig mee in het team?

Je krijgt als student best wat verantwoordelijkheid. Je leert wat de zorg voor ouderen inhoudt en welke rol jij als ergotherapeut hierin speelt. Je leert ook welke rollen de andere zorgverleners spelen. En wanneer het nodig is, help je elkaar.

Het hoofddoel van een ergotherapeut is om mensen zelf te kunnen laten handelen en te proberen om hun levenskwaliteit te verbeteren of te optimaliseren. Omdat je als stagiair maar een korte tijd aanwezig bent, maak je maar beperkt deel uit van het verhaal. Daar moet je je goed bewust van zijn. Voor bewoners en bezoekers is het visueel ook duidelijk dat je een student bent omdat je een andere werktenue draagt.

Wat is je bijgebleven van je stage?

Elke twee weken, op woensdag, gaan een aantal ouderen van de Lisdodde en het Hof van Egmont zwemmen in de Nekkerpool. Er wordt dan een bad gereserveerd alleen voor hen. Het is erg mooi om te zien hoe zij dan helemaal opleven, genieten en bewegingen kunnen maken waarvan ik (maar vooral zij zelf ook) niet gedacht had dat ze deze nog konden maken.

Er werden ook veel activiteiten georganiseerd in het woonzorgcentrum waar de bewoners aan konden deelnemen. Zo zijn we naar een optreden geweest van Gerry’s big band, was er een opera voorstelling en nog zoveel meer. Muziek is zo’n krachtig medium. Een dame die niet veel meer sprak kon bij het horen van bepaalde muziek ineens hele teksten beginnen meezingen. Dat vond ik zo mooi!

Vind je de stages in De Lisdodde een meerwaarde?

Zeker en vast, ik ben heel blij dat ik deze stages doorlopen heb. Voor aanvang van mijn eerste stage had ik noch ervaring met ouderen, noch met mensen met dementie en wist ik niet goed hoe ik het best met deze doelgroep moest omgaan. Nu voel ik me meer zelfverzekerd en geniet ik ook van het contact dat je met deze ouderen kunt hebben. Het feit dat je een meerwaarde kunt betekenen in iemand anders zijn leven maakt het werken in deze sector de moeite waard.

In De Libel wonen mensen met allerlei stadia van dementie door elkaar. Iedere zorgverlener (van de poetshulp tot verpleegkundige) probeert het leven van deze mensen te verbeteren en te verrijken. En je merkt dat dat werkt. Ik kon ook veel zaken linken met de leerstof die ik op school leerde.

Zie je jezelf later ook in een woonzorgcentrum werken?

Ik weet nu nog niet waar ik later terecht ga willen komen omdat ik nog wat stage voor de boeg heb. Sowieso zijn ouderen met dementie een erg interessante doelgroep om mee te werken en je krijgt veel liefde van deze mensen. In het begin was ik wat onzeker, had ik zelfs een beetje schrik, dat ik misschien niet zo veel voor hen zou kunnen betekenen en dat ze me telkens zouden vergeten. Toch merkte ik dat de bewoners me na verloop van tijd begonnen te herkennen en aanspraken en dat ik een impact op hun leven had.

Heb je een tip voor andere stagiairs of afgestudeerden?

Ik denk dat het voor andere stagiairs of afgestudeerden die moeten kiezen waar ze terecht gaan komen, het erg belangrijk is om mee te geven dat wat ze ook kiezen, ze dit met hun hart moeten doen. Zoek een job of een stageplaats op een plek waar je je goed voelt en waar je kan doen wat je graag doet. Anders hou je het niet vol. Dat is ook de reden waarom ik op deze leeftijd nog beslist heb om het roer om te draaien en mezelf om te scholen naar een compleet andere sector.