Gepubliceerd op:
29
oktober
2018

Op 19 oktober 2018 won wzc Sint-Elisabeth de wedstrijd van het Out-of-the-box-congres van Dotzorg. Met hun project 'visuele oriëntatie van de bewoners met dementie tijdens de nacht' kaapten ze de hoofdprijs weg.

Personen met dementie dwalen 's nachts soms rond en het is niet altijd makkelijk om een persoon terug naar de kamer te begeleiden. Eén zorgkundige van de nachtploeg bedacht een fijne oplossing. Ze bracht een peignoir mee van haar grootmoeder, trok deze aan boven haar werkkledij en hielp zo bewoners bij hun besef dat het nacht is.

project skw

De bewoners reageren positief. Doordat ze zien dat de zorgkundigen ook in nachtkledij zijn, begrijpen ze beter dat het nacht is en gaan zo ook spontaner terug mee naar de kamer. De andere collega's hebben het voorbeeld van de zorgkundige gevolgd en 'waken' nu ook in peignoir. De reacties van de bewoners tonen het effect aan: "Meiske, na hebbek a toch nie wakker gemaakt zeker?".

Dotzorgvzw vond dit een mooi voorbeeld van innovatie en creativiteit en daarom kreeg het woonzorgcentrum een waardebon waarmee 36 medewerkers kunnen meedoen aan een 'escape room'. Proficiat!