Gepubliceerd op:
24
mei
2018

Sinds 1 januari bemannen Carine en Ann samen de Minder Mobielen Centrale van Zorgbedrijf Rivierenland. En ze doen dat met volle goesting.

Sinds 1 januari bemannen Carine en Ann samen de Minder Mobielen Centrale van Zorgbedrijf Rivierenland. En ze doen dat met volle goesting. Wat is die centrale precies? Wie kan er terecht? En Wat als je zelf wel als vrijwilliger wil rijden? De “callgirls van het zorgbedrijf” leggen je het met plezier uit.

Carine & Ann van de Minder Mobielen Centrale

Wat is de Minder Mobielen Centrale?

Dit is een dienstverlening van vrijwilligers, georganiseerd door het zorgbedrijf, die ervoor zorgt dat minder mobiele mensen op hun wekelijkse bestemmingen geraken.  Vrijwilligers rijden met hun eigen auto de minder mobiele mensen van hun thuis naar de dokter, de kapper, het ziekenhuis, café, … Het is dé manier om ervoor te zorgen dat deze groep onder de mensen kan blijven komen.

Wat is de doelgroep van de MMC?

We focussen ons op minder mobiele mensen die geen wagen hebben en het openbaar vervoer niet kunnen nemen, omdat ze de bus niet opgeraken of niet tot aan de bushalte geraken. Dit kan gaan over ouderen met een rollator maar ook over jonge mensen met een kwetsuur.

De voorwaarden zijn dat ze:

  • in Mechelen, Sint-Katelijne-Waver of de bijhorende dorpen wonen,
  • zelf geen auto hebben,
  • niet in staat zijn om het openbaar vervoer te nemen,
  • en een inkomen hebben dat lager is dan 2 keer het leefloon (zie voorwaarden)

Kunnen mensen met een rolstoel ook gebruik maken van de MMC?

Mensen die vast in een rolstoel zitten kunnen gebruik maken van de Rolkar Rivierenland. Mensen die nog wel in en uit de rolstoel kunnen, en hiervoor een begeleideider hebben die hen kan helpen instappen, kunnen ook bij ons terecht. Het is niet de bedoeling dat de vrijwillige chauffeurs de mensen in de auto zetten. Men moet zelfstandig of met behulp van hun begeleider kunnen in- en uitstappen.

Waarvoor worden de ritten zoal gebruikt?

Dat is heel divers! Dat kan zijn voor een ziekenhuis- of doktersbezoek, om op restaurant te gaan, naar de kapper of het lokaal dienstencentrum om met de kaarten te gaan spelen, of om op café te gaan. Er zijn ook mensen die voor een weekendje naar de zee beroep doen op onze chauffeurs. Dat kan allemaal!

De Mindermobielencentrale is begonnen met als doel om de ouderen te helpen om hun sociaal leven te onderhouden door hen mobiel te houden. Maar ondertussen kunnen ze voor bijna alle soorten verplaatsingen bij ons terecht.

Hoe vraag je een rit aan?

Vooraleer men een rit kan aanvragen dient men lid te worden van de MMC. Dit kan door contact op te nemen met de zorgcoach in een van de lokale dienstencentra of te bellen naar de Zorgorganisatie.

De ritten moeten twee dagen op voorhand aangevraagd worden. Bellen kan van maandag tot vrijdag tussen 9u en 11u. Wanneer ze vroeger of later bellen komen ze op een antwoordapparaat terecht waarop je de aanvraag voor een rit kan inspreken.

Wanneer rijden de chauffeurs?

Altijd. In het weekend, op zondag en feestdagen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Daar zijn onze chauffeurs heel flexibel in. Natuurlijk rijden niet alle chauffeurs alle dagen.

Is er een mogelijkheid tot het kiezen voor een vaste chauffeur?

Neen, je kan wel altijd aangeven dat je een bepaalde chauffeur verkiest, of een andere liever niet heeft.

Hoe ver rijdt de MMC?

De MMC rijdt zowel in Mechelen als in Sint-Katelijne-Waver alsook hun deelgemeentes. Ook van Mechelen naar Sint-Katelijne-Waver en omgekeerd is geen probleem. Er staat geen limiet op.

Wat is jullie band met de klanten van de MMC?

Heel erg goed, vooral de ouderen hebben er vaak echt deugd aan om ons te bellen. Ze kunnen dan een babbeltje doen, vertellen over waar ze naartoe gaan hoe het met hen gaat en je hoort aan hun stem dat ze daar helemaal van opfleuren.

Bovendien krijgen we soms ook van de chauffeur bepaalde informatie door, zoals een 60-jarig huwelijk dat eraan komt, en dan sturen we het koppel vooraf een kaartje om hen te feliciteren. Daar krijgen we erg fijne reacties op. Deze kleine attenties kunnen zo’n groot verschil maken.

Ook voor onze chauffeurs doen we dit. Als ze jarig zijn krijgen ze van ons een kaartje en er wordt wel eens afgesproken voor een babbeltje. Jaarlijks organiseren we ook een gezellig feestje. Dat is niet iets wat we moeten doen vanuit onze job, dat is ons vrijwilligerswerk naar de chauffeurs toe. We hebben daar een budget voor.

Hoeveel vrijwilligers heeft de centrale?

Er rijden nu een 50-tal vrijwilligers in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver samen. Er is een grote wisselwerking tussen de twee deelgemeenten. Het gebeurt dus zelden dat we geen chauffeur vinden voor een rit. Toch hebben we nood aan nieuwe vrijwilligers want de vraag naar ritten wordt alsmaar groter.

Indien iemand vrijwilliger wil worden, moet die dan elke dag in de week paraat staan? 

Neen, zeker niet. Onze vrijwilligers kunnen zelf aangeven hoe vaak en welke dagen ze willen rijden. Bovendien wordt hen telkens vooraf gevraagd of ze een rit kunnen rijden. Als ze niet kunnen, is dat geen probleem en contacteren we een andere chauffeur. Er is nooit een verplichting.

Heb je interesse om lid te worden van de Minder Mobielen Centrale? Of wil je meer info? Meld je dan bij de Zorgorganisatie. Een lidmaatschap kost €10/jaar, ritten worden betaald aan €0,33/km rechtstreeks aan de chauffeur.